Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum nevében már többször felszólaltam a kutatás érdekében, hiszen egy ország fejlõdése nem képzelhetõ el úgy, ha a kutatóállomány pár év alatt a felére csökken, a kutatásra szánt pénzeszközök reálértékben az 1990. évinek a 40 százalékát közelítik meg. Ezzel szemben tulajdonképpen nem látunk kormányzati intézkedést, amit nem olyan régen, pár hónappal ezelõtt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a magyar tudomány helyzetérõl elmondott, és felszólalása nyomán a kormány támogatást ígért.

Mi történik ma? Számos intézetet be kívánnak zárni, és a Tudományos Akadémia által elfogadott konszolidációs program szerint a Néprajzi Kutató Intézet, a Filozófiai Intézet, a Mûvelõdéstörténeti Kutató Intézet és a Régészeti Intézet az ELTE-hez, vagyis az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez vagy más intézményhez kerül.

(14.30)

Az a kérdésem tehát államtitkár úrhoz, hogy milyen intézkedéseket tett a mûvelõdési tárca, hogy ezeket az intézeteket be tudja fogadni, hiszen nem régen az én interpellációmra és más képviselõtársaim kérdésére a válasz az volt, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem több száz milliós hiánnyal küszködik. Milyen intézkedéseket tett a tárca akkor, amikor mindannyian tudjuk, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásban vannak olyan tudományok, amelyek nemzeti tudománynak tekinthetõk, és nem tudom elképzelni, hogy rajtunk kívül van-e más ország, amelyik a magyar néprajz kutatásával foglalkozik, van-e más ország, amelyik a magyar mûemlékvédelem kutatási feladataival foglalkozik.

Úgy ítélem meg, hogy a tárca nem tette meg azokat az intézkedéseket, amelyeket hajdanán a Tudományos Akadémiának ígért, és az a kérdésem, hogy vajon most mit tesz a Mûvelõdési Minisztérium, hogy megmentse ezeket az intézményeit.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap