Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Óbuda Tsz esetében rendkívül értékes földterületek kerültek a Budapest Bank tulajdonába, a termelõszövetkezet vezetõinek és a banknak a bûnös összejátszása eredményeként.

Az Óbuda Tsz 1992-ben közel 800 millió forint hitelt vett fel a Budapest Banktól, aminek biztosítékaként a bank a termelõszövetkezet ingatlanjaira jelzálogjogot jegyeztetett be, többek között a kérdéses kárpótlási földterületekre is. A rendszerváltozás jogi megteremtése óta jól ismert forgatókönyv szerint a jelzálogjogot érvényesítették, ráadásul az elõírásoktól eltérõen, árverés nélkül jutott a Budapest Bank egyik 100 százalékos érdekeltségû kft.-je messze a piaci ár alatt a kárpótlásra kijelölt földterülethez.

A legfõbb ügyész úr 1995 júliusi levele szerint a jelzálogjog- szerzõdés, majd a vételi szerzõdések megkötésére a törvényi rendelkezések megsértésével, illetve megkerülésével, másrészt nyilvánvalóan a jó erkölcsöt sértõen került sor, ezért a legfõbb ügyész álláspontja szerint is e szerzõdések semmisek.

Dr. Vastagh Pál igazságügy-miniszter 1995. július 10-ei levele szerint is az ügyben lefolytatott bírósági végrehajtás nem mindenben felelt meg az akkori jogszabályoknak. A kárpótlási földekre várók sérelmére elkövetett jogellenes budapest banki vagyonszerzést a Legfõbb Ügyészség bíróság elõtt támadta meg. A földárverésre váró egykori kisemmizettek a mai napig hiába várják az igazságszolgáltatás helyreállító intézkedését.

A jogellenes helyzetet tovább fokozta a Budapest Bank, amikor a mezõgazdasági megmûvelési területet átminõsítette építési területté, és megkezdte annak értékesítését. E tranzakcióval a Budapest Bank milliárdokkal gyarapodott.

Mindezek alapján kérdezem az igazságügy-miniszter urat:

1. Ki fogja az ismételten megkárosított kárpótlandóknak a kárát megtéríteni az Óbuda Tsz-Budapest Bank panama kapcsán?

2. Meddig jutott el a magyar igazságszolgáltatás az elmúlt két évben, hogy a nyilvánvaló törvénytelenséget megszüntessék?

3. Miniszter úr továbbra is fenntartja-e korábbi álláspontját, hogy az Óbuda Tsz kárpótlási földjeinél súlyos törvénytelenségek történtek?

Várom megtisztelõ válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap