Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Mielõtt a választ elfogadva vagy nem elfogadva döntenék, szeretném a tisztelt Házat két dologról tájékoztatni.

'96. október 1-jén a miniszterelnök a következõt mondta e Házban: "Elkészült a haderõreform mai állásáról, helyzetérõl szóló elemzés, elkészült a további fejlesztésekkel, átalakításokkal kapcsolatos konkrét terv, és én természetesnek tartom, hogy az errõl szóló anyagot önökkel a bizottságon belül - tehát a honvédelmi bizottságon belül -, de szélesebben, hétpárti konszenzus keretében megvitassuk. Ez elhatározott szándékom." Majd március 25-én a miniszterelnök úr kérdésemre a következõt válaszolta: "A honvédelem átfogó reformkoncepciója egyhamar nem kerül a parlament elé, tudniillik nincs rá szükség."

Most az államtitkár úr a válaszában a 3. d) pontot gazdaságilag indokolta, ami azért is nagyon fontos, hiszen a döntések és a tenderekre a kiírások 15 évre szólnak, következésképpen - mint válaszában államtitkár úr említette - már most ki kellene vinni néhány szolgáltatást a nemzetgazdaság területére, aminek a feltételei ön szerint nincsenek meg.

A másik ilyen dolog, hogy a kiképzést - állítja az államtitkár úr - ez az intézkedés megjavította. A légierõnél nincs 30-60 óránál több kiképzés. Ez nem javulás, ez jelentõs csökkenés. A szárazföldi csapatoknál havonta nem tudnak 10-12 kiképzési napot tartani. Nincs meg a négyezer szerzõdéses katona, ami minimális feltétele annak, hogy végrehajtsák ezt a változást. A kiképzõbázisok nincsenek elõkészítve, elhelyezési feltételek nincsenek, a '97-es költségvetésben az ön által jelentett feladatokra pénz nincs tervezve, a határõrségnek ugyancsak nincs erre tervezve semmi.

Mielõtt még befejezném, tisztelt képviselõtársaim, hogy mindez mennyire így van, 27-i dátummal államtitkár úr küldte most a levelet, hogy a honvédelmi bizottság holnap ne tárgyalja a törvénymódosítást, mert a kormány új elõterjesztést fog beterjeszteni. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Ezek után lelkiismeretük szerint szavazzanak; a magam részérõl természetesen nem tudom elfogadni a választ. Köszönöm szépen. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Helyes! - Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap