Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szükséghelyzetrõl beszélt képviselõ úr; '96. december 10-én adta be az interpellációs kérdéseit. Úgy gondolom, a helyzet önmagában mutatja azt, hogy a helyzet normális a térségben, tehát semmiféle szükséghelyzetbõl nem következett olyan különleges helyzet. Ennek ellenére teljesen jogos képviselõ úr interpellációja, de azt is el kell mondanom, hogy 1996 decemberében, amikor benyújtásra került az interpellációja, akkor a homokháti kistérség azonnali megsegítésére nem volt lehetõség, és megítélésünk szerint az azonnali beavatkozásra nem is volt szükség.

Engedje meg képviselõ úr, hogy a '96-os támogatásokról néhány szót szóljak. 1996-ban a területfejlesztési támogatásokra benyújtott pályázatokra 9,7 milliárd forint odaítélésérõl döntöttek. Csongrád megye a differenciált felosztás eredményeként a területfejlesztési célelõirányzatból 173,1 millió, a területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési támogatási elõirányzatból 185,5 millió forint támogatás odaítélésérõl dönthetett. A Mórahalom térségébõl beérkezett hat pályázatra a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács 45 millió forintot ítélt oda. A területi kiegyenlítést szolgáló támogatási elõirányzatból szilárd útburkolat kiépítését Mórahalmon 17 millió, Ruzsán 8,4 millió forinttal támogatta.

A Népjóléti Minisztérium által hatodik éve irányított és támogatott falugondnoki programba fokozatosan kapcsoljuk be a jellegzetesen aprófalvas megyék mellett a külterületi lakott helyekkel, tanyás településszerkezettel rendelkezõ megyéket is.

(15.40)

Jelenleg tizenkét megyében mintegy háromszáz településen mûködik a falugondnoki szolgáltatás. 1996-ban 200 millió forintot fordítottunk a hálózat fejlesztésére és mûködtetésének támogatására. A meghívásos pályázati rendszerben folytatott fejlesztési program ez évi munkatervében szerepel Csongrád megye bekapcsolása is. Ezáltal lehetõség nyílik a hátrányos helyzetû kistérségek települési önkormányzatai számára, hogy a falugondnoki szolgáltatás bevezetéséhez nyújtott állami támogatást igényeljék. A gyakorlat által igazoltan a falugondnoki szolgáltatással biztosítható, hogy az aprófalvakban és a külterületi lakott helyeken a szociális ellátás körébe tartozó feladatok komplex módon megvalósulhassanak.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosításakor - amit 1996-ban hajtottunk végre - a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokra vonatkozó szabályok körét kiegészítettük a falugondnoki szolgáltatással. Ezen speciális szolgáltatási forma kialakításához 1997-ben 280 millió forint fejlesztési forrást biztosított a Népjóléti Minisztérium költségvetésében. A fejlesztésekre vonatkozó pályázati kiírások megtörténtek, a pályázatokat az érintett települések önkormányzatai beadták. Az ön által megnevezett kistérségbõl tizenhét pályázat Brkezett be, az elbírálás folyamatban van, és reményeink szerint számos település jut majd ebbõl forráshoz.

Ugyancsak a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény módosítása során került bõvítésre a természetben nyújtott szociális ellátások köre a szociális földprogrammal, amely módot nyújt a települési önkormányzatok számára a rászoruló családok szükségleteinek kielégítését célzó gazdálkodás támogatására. A Népjóléti Minisztérium által támogatott szociális földprogram modellkísérlete iránt igen nagy az érdeklõdés. Jelenleg nyolc megyében huszonhárom kistérség kétszáz településén mûködik szociális földprogram. 1996-ban 183 millió forintot fordítottunk új programok létesítésére, valamint a már mûködõk fejlesztésére. 1997-ben a térségi válságkezelésre rendelkezésre álló 520 millió forint keret csak a legrosszabb gazdasági és társadalmi mutatókkal rendelkezõ megyék bekapcsolását teszi lehetõvé a szociális földprogramba. Így sajnos az ön által megjelölt kistérségre ez évben forrás nem áll rendelkezésre, de úgy gondolom, hogy a jövõ évi költségvetési tervezés során újabb forrásokhoz lehet jutni, amelyekbõl az ön által megjelölt igényt is ki lehet elégíteni.

Kérem képviselõ urat, hogy bízzon a tárca és a kormány szociális érzékenységében, és fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypárti oldalon. - Derültség az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap