Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A kormánynak egy 1996-os határozata rendelte el a Szent György tér átmeneti rendezését és a végleges helyreállítási koncepció kidolgozását. Mit tettünk eddig? - hiszen nemcsak a jövõre nézve, hanem már az elmúlt évben is jó néhány helyreállítási munka megkezdõdött. Így állagmegóvási, környezetrendezési munkák, teljes épület tetõfedése, Dísz téri épület belsõ felújításához szükséges munkák feltételeinek biztosítása, kapuzati rácsok helyreállítása, ideiglenes épülettoldalékok, bontás utáni parkosítás - mindezeket megtettük.

Mi a jövõ? Ez év április 30-án foglalkozott a kormány ennek az épülettömbnek a helyreállításával, és akkor elfogadta, miszerint a Dísz téri épület emeleti szintjének végleges visszaépítésével, illetõleg a minisztérium helyén egy odaillõ épület megépítésével mintegy 11 500 négyzetméter hasznosítható terület hozható létre. A tömb helyreállítására és hasznosítására nemzetközi versenytárgyalást kell kiírni. Komplex turisztikai, szolgáltatói, kulturális központ kaphat itt helyet egy multimédia nemzeti központtal, és természetesen egy digitális könyvtárral, ami az MKM-mel közös álláspontunk.

Ehhez szükséges a mûemléki körülmények és követelmények betartása mellett egy környezethez illõ befektetõi program megvalósítása is, és ezt is szeretnénk megtenni. Ehhez erre az évre 450 millió forint áll a végrehajtásra rendelkezésre. Úgyhogy bízom benne, hogy az ön által feltett kérdés megnyugtató módon a nem távoli idõn belül rendezõdni fog.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap