Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A belügyminiszter 6/1995. rendelete egyértelmûen jegyzõi hatáskörbe utalja a folyók meghatározott szakaszain a fürdésre alkalmas helyek kijelölését. Azok fenntartása, karbantartása a 6/95-ös rendelet szerint önkormányzati feladat.

A gödi önkormányzat két szabadstrandot jelölt ki, információink szerint jelenleg mindkettõ fürdésre alkalmas. A képviselõ úr által kifogásolt iszaplerakódás a felsõ-gödi strandtól északra, az alsó- göditõl pedig délre több száz méter távolságban észlelhetõ.

Amennyiben az elkövetkezõ években a strand feliszapolódása miatt fürdésre alkalmatlanná válna, úgy a probléma megoldására két lehetõség kínálkozik. Az egyik, hogy az érdekeltek anyagi tehervállalással az iszapot kotrással eltávolítsák, a másik, hogy az önkormányzat új fürdõhely kijelölésérõl hoz határozatot.

Képviselõ úr által említett kõgátak a Dunának ezen a szakaszán nagyon régen, még az ötvenes években épültek, a folyómeder szûkítése és ezzel a nemzetközi hajóút kialakítása céljából. A szabályozási munkák azonban ezt a célt teljes mértékben nem érték el. Alacsony vízállásnál ugyanis esetenként gázlók jelennek meg, megszüntetésük a hajózás érdekében nemzetközi kötelezettség. Ez egyébként beillik a Duna-hajózhatóság javításában teendõ, rövidesen elinduló tevékenységek közé. Ezért az érintett, körülbelül tíz kilométeres Duna-szakasz szabályozására modellkísérletet végzünk még ebben az esztendõben. Ennek keretében felmérik a hajóút javításának további lehetõségeit és egyidejûleg azt is, hogy a gödi oldalon milyen mértékben csökkenthetõ a hordaléklerakódás. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap