Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Képviselõ Asszony! Képviselõtársaim! Feltételezem, hogy a tisztelt képviselõ asszonyt sem az vezérelte a kérdése feltevése kapcsán, hogy egy folyamatban lévõ és jogerõsen még el nem bírált ügyet a tárca szakmailag minõsítsen, amikor pontosan azért biztosít az államigazgatási eljárás esetében is jogorvoslati lehetõséget, tehát peresítési utat a jogalkotó, mert úgy gondolja, hogy erre lehetõséget kell biztosítani. De engedje meg képviselõ asszony, hogy az ön által felvetettekre néhány dologgal megjegyzéssel reflektáljak.

Úgy gondolom, hogy pontosan az az új építésügyi törvény, amivel kapcsolatosan a képviselõtársaim elõzetes normakontrollt kértek - és aminek pontosan az lenne a feladata, hogy azt a szakmai bizonytalanságot, ami ma megvan a fórumrendszerben, amely eljárni jogosult ezekben a kérdésekben -, ezt korrigálja. Várnunk kell mindaddig, amíg az Alkotmánybíróság ebben a döntését meghozza, és a zárószavazást meg tudjuk ejteni. Feltételezem, hogy ezzel sikerül korrigálni és a szakmai biztonságot megszerezni.

Egyébként egyedi ügyben a minisztériumnak csak és kizárólag akkor van lehetõsége felülvizsgálati eljárást folytatni, ha ezt külön kérik. Ilyen kérelem nem érkezett, hanem peres útra terelték. Feltételezem, hogy a képviselõ asszony nem azért tette meg azt a kitérõjét, hogy a lakossági tiltakozást említse, hogy ön is azonosul ezzel a tiltakozással, hiszen 1991-ben ön írásban tett olyan kijelentést, amiben ezt a beruházást maximálisan támogatta. Úgyhogy feltételezem, ezzel ön is egyetért. Ezt kitérõként kívántam megjegyezni, csak azért, hogy azokat a nézõket ne vezessük félre, akik ezen a területen laknak. Bízom abban, hogy a szakmai felülvizsgálat a következõ lépcsõfokokon is biztosítani fogja azt a lehetõséget, hogy ez megnyugtató módon megoldásra kerüljön. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap