Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát az M5- ös autópálya gyorsított ütemû építésére a bevételek 60 százalékát indítványoztuk felhasználni, míg a 44-es számú út autópályává alakítására pedig a bevételek 40 százalékát indítványoztuk felhasználni, de ehhez a kormánynak be kellett volna számolnia a privatizációs bevételeirõl. Az indokolás arra helyezte a hangsúlyt, hogy a terven felüli bevételeket azért célszerû a '95-ös és '96-os kiadások fedezését követõen teljes mértékben a gazdaság növekedésének elõsegítésére felhasználni, mert az adósságterhek kifejezetten egy olyan gazdasági fellendülést tesznek szükségessé, ahol a növekedés mindenki számára észlelhetõ.

Az autópályák gyorsított ütemû kiépítésének a déli, délkeleti körzetek gazdaságainak fellendítése szempontjából van kiemelkedõ jelentõsége. Ezáltal válik lehetõvé az érintett régiók hatékonyabb bekapcsolása a hazai és a nemzetközi munkamegosztásba.

Amikor ezt az elõterjesztést a tisztelt Ház elé tártuk, a délszláv háború befejezésével kapcsolatos jelentõségére is felhívtuk a figyelmet, továbbá arra, hogy az újjáépítés megindulásában milyen szerepe lehet az M5-ös út koncesszió nélküli megépítésének, tehát az

llami beruházásban való megvalósításnak. Azóta ismeretes, hogy a környezõ polgármesterek milyen méretû tiltakozó akciókat szerveztek választópolgáraik megbízásából. (Az elnök csengõje megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Úgy gondolom, hogy emiatt is... Elnök úr, közben... - 30 másodperc még jár nekem! (Derültség.)

Tehát úgy gondolom, hogy az új autópálya-szakaszok gyorsított felépítése... (Az elnök csengõje ismételt megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Elnök úr, én készséggel befejezem, de ön elvett tõlem 30 másodpercet fegyelmezési eszközökre. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.)

Tehát akkor engedjék meg azzal befejeznem... - nyilván az M5-ös meg a 44-es út melletti MSZP-s képviselõk tapsolnak; majd elküldöm a választópolgáraiknak (Az elnök csengõje kocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) a támogatásra, illetõleg ellenzésre vonatkozó javaslatukat. Kérem, hogy támogassák ezt az indítványt, enélkül az ország (Az elnök egy pillanatra kikapcsolja a szónok mikrofonját.) két részre szakadtan élné életét. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap