Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Senki nem mondta, hogy a parlamentnek büntetõeljárások lefolytatásával kellene foglalkoznia. Itt arról van szó, hogy a Környei Állami Gazdaság átalakulása során a Környei Agráripari Rt.-t megalakították, amelynek könyv szerinti értéke 2,5 milliárd forint volt. Ezt a részvénytársaságot 15 millió forintért plusz kárpótlási jegyért plusz jogosulatlan E-hitelért privatizálták három kft. részére. Ez az alapja a képviselõi önálló indítványnak.

Korábban már egy parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálta a korrupciós ügyeket, melyeknek során 430 privatizációs ügy került felszínre. Ebbõl 35 esetben találta különösen érdekesnek a bizottság a privatizációs folyamatokkal kapcsolatos problémákat, de összességében hat esetben történt az ügyészség részérõl feljelentés. A mai napig nincs tudomásunk arról, hogy ezekben az ügyekben jogerõs bírósági ítélet született volna. Itt 102 állami gazdaságról van szó, továbbá a jelenleg még meglévõ 28 állami gazdaság privatizációja folyamatban van, ami enyhén szólva korrupciós ügyekkel tarkított.

Ilyen körülmények között a Független Kisgazdapárt mindenképpen javasolja és indítványozza egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását annál is inkább, miután a kormánypártok - mind az MSZP, mind pedig a Szabad Demokraták Szövetsége - a választási küzdelmek során 1994-ben egyértelmûen kimondták, hogy az elõzõ kormány privatizációs korrupciós ügyeit ki fogják vizsgálni.

Az elõzõ, a kormány részérõl megalakított korrupciós vizsgálóbizottság a 430 ügybõl egyetlen korrupciós ügyet nem talált. Hátha találna most az állami gazdaságok privatizációja során egy-két ügyben esetleg (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) lehetõséget arra, hogy büntetõ feljelentést tegyen.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap