Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum a szavazás során tartózkodott, mert a magyar-orosz alapszerzõdés kihirdetését mindaddig nem támogatja, amíg az elrabolt magyar mûkincsek sorsát a szóban forgó szerzõdés szellemében Magyarország számára megnyugtató módon nem rendezik.

Az alapszerzõdés 14. cikkelye ugyanis kimondja: "A felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy óvják és ápolják a másik félnek a saját területükön található kulturális értékeit és történelmi emlékeit. Elõsegítik azon mûalkotások visszaszolgáltatását, amelyek a másik fél nemzeti tulajdonát képezik."

(17.50)

Ezek a mondatok önmagukért beszélnek. Az orosz törvényhozás, a duma a szerzõdéssel ellentétesen törvénysértõ módon, hiszen ez a lépés a ratifikáció után történt, mégis az orosz állam tulajdonának nyilvánította az elhurcolt mûkincseket. Ilyen körülmények között a mi álláspontunk szerint Magyarország számára az alapszerzõdés kihirdetése elfogadhatatlan. Az MDF a "nem" helyett azért élt a tartózkodás lehetõségével, mert így kívánta jelezni azt a tényt, hogy az 1991. szeptember 6-án aláírt szerzõdést tartalmilag megfelelõnek tartja, és annak mindkét fél által történõ tiszteletben tartása esetén a kihirdetést támogatja.

Tisztelt képviselõtársaim, szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy az ellenzéki pártok erõfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a határozathozatalt az Országgyûlés halassza el szeptemberig, idõt adva ezzel az orosz demokratikus erõknek egy esetleges változtatásra, egy esetleges kedvezõ fordulatra, egyben jelzést és ösztönzést is adva erre. De sajnos kormánypárti képviselõtársaink és a kormányzati erõk ebben nem voltak partnerek.

Tisztelt Képviselõtársaink! Bízunk abban, hogy a többi ellenzéki párttal összehangolt lépésünkkel felhívjuk a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az alapvetõ problémára, és Jelcin elnöknek, az orosz demokratikus erõknek és egy kedvezõ alkotmánybizottsági döntésnek sikerül elérni a felbecsülhetetlen értékû magyar nemzeti értékek visszaszolgáltatását.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap