Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mint ahogy az elõzõ hozzászólásomban az orosz-magyar szerzõdéssel kapcsolatban kifejtettem a Független Kisgazdapárt álláspontját, ott a szerzõdés szövege, a szerzõdésben foglaltak nem rosszak, csupán nincsen megfelelõen végrehajtva és a szerzõdés nincsen betartva.

Itt merõben más a helyzet. A szlovák-magyar alapszerzõdés úgy, ahogy van, szövegében, tartalmában, vállalásaiban rossz. A Független Kisgazdapárt a leghatározottabb nemmel szavazott az alapszerzõdésrõl, annak ratifikálásáról, és kimondottan kampányfogásnak tartotta, amit annak idején Balladur úr ügyében végzett Horn Gyula miniszterelnök úr.

(18.20)

Említettem már, hogy a szlovákiai magyarság helyzete a benei dekrétumok végrehajtása óta nem volt ilyen rossz, mint ma; az alapszerzõdésben foglaltak betartása esetén sem javulna, és nem közelítené meg a Magyarországon élõ szlovák nemzetiségû magyar állampolgárok helyzetét, de a jelenlegi állapotában elfogadhatatlan és tûrhetetlen.

Lehet, hogy az államtitkár úr most azt fogja mondani, hogy én rasszista vagyok, de igenis azt mondom, hogy a Meiar-kormányban nem lehet megbízni, nem bízunk meg. A Független Kisgazdapárt ezt hangoztatja, akár rasszistának nevez minket a tisztelt államtitkár úr, akár nem. Magyar testvéreink érdekéért a Független Kisgazdapárt, mióta létezik, harcol. A magyar kisebbség Szlovákiában is magyar, a nemzet testéhez tartozik, és aki ezt nem tudja tudomásul venni, az megtagadja magyarságát és nemzettudatát. Nagyon jó lenne, ha végre ez a magyarnak nevezett parlament így politizálna, és ezt látnám a szavazatokban. Természetes, hogy a Független Kisgazdapárt nemmel szavaz. Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap