Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt frakciója megszavazta e törvényt. Tette ezt azért, mert mindaz a támogatás, amely a települések helyzetét vagy a településen élõ állampolgárok életfeltételeit javítja, beleillik a Független Kisgazdapárt koncepciójába.

Ugyanakkor e törvény tárgyalása során aggályainkat fejeztük ki. Elhangzott aggályaink között az összegszerûséget kifogásoltuk, alacsonynak tartottuk, másrészt pedig az elosztás módja is heves vitát váltott ki a parlamenti tárgyalások során.

Megítélésünk szerint az 1992. évi LXXXIX. törvény, annak különösen a 8. §-a ad lehetõséget arra, hogy a költségvetés fedezetének hiányára való hivatkozással a cél- és címzett támogatások bizonyos mértékben módosíthatók, szûkíthetõk vagy éppen felfüggeszthetõk legyenek. Az összegszerûséget azért is kifogásoltuk, mert álláspontunk szerint a magyar kormány nem annyira szegény, mint a magyar állampolgárok, és van vagy lett volna lehetõség a támogatások mértékének a megemelésére. Elég magas összegben más célra, bankkonszolidációra, a privatizációból be nem folyt, alacsonyabb összegû értékesítések összege tekintetében megfelelõ fedezet lehetett volna biztosítva.

Kifogásoltuk, ma is kifogásoljuk, hogy a törvényhez csatolt melléklet 1-2. száma szerint azok a települések, amelyek nem kaptak támogatást, számszerûségében nagymértékben meghaladják a támogatásban részesülõk körét.

Az elosztás módját is kifogásoltuk annál is inkább, mert bizonyos szubjektivizmus is kisugározhatott e támogatási összeg odaítélésekor.

Nem láttuk indokoltnak az expozéban is elhangzott rangsorolást, hogy mennyire tárgyilagosan történt ennek az összegnek a felosztása.

Ezen kifogások ellenére azonban a Független Kisgazdapárt támogatta ezt a törvényt, annál is inkább, mert ez a támogatás a vidéken élõ emberek, állampolgárok és önkormányzatok mûködési feltételeit javítja.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap