Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt támogatta a beterjesztett törvényjavaslatot. Külön örülünk annak, hogy több mint 13 és fél hónappal a benyújtott pályázatok után a Ház döntést tudott hozni errõl a kérdésrõl.

Fontosnak és jónak tartjuk a törvényjavaslatot, mert segíti a kötelezõ önkormányzati feladatok elvégzését és segíti a meglévõ források hatékony felhasználását.

Külön elõnye a törvénynek és a benne elfogadott címzett támogatási pályázatoknak, hogy többségében olyan pályázatok is szerepelnek benne, amelyek a közösen ellátott feladatok érdekében lettek támogatottak.

A pályázatok bírálata mindig vihart és vitát vált ki. Ez a vita jellemzõ volt az elmúlt idõszak folyamán a parlamentben is, hiszen akkor, amikor 287 igényt nyújtanak be, amibõl csak 91-et tudott elfogadni a meglévõ költségvetési kerethez igazodva a parlament, természetesen a kiesõ 197 önkormányzat és benne a rengeteg képviselõ egyéni érdeke is azt jelzi, hogy szerették volna, ha a saját érdekük is megvalósult volna.

A vita során módosító indítványok is beadásra kerültek. Gyakorlatilag három módosító indítvány került beadásra, amelybõl csak egyet támogatott a bizottság és ily módon a parlament is, de ez nem azt jelentette, hogy a két elutasított indítvány nem fontos célt szolgált volna, hanem olyan, amire pénzügyi keret ma nem állt rendelkezésre.

Hogy fontos a cél, az már látszott az 1997. évi költségvetés elfogadásakor, hiszen több mint 5 milliárd forinttal lett megemelve az a keret, amely a címzett és céltámogatások megemelését szolgálta.

A jövõben is fontosnak tartjuk az ilyen jellegû támogatásokkal való foglalkozást, a pályázatok odaítélését. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap