Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 12., 21., 48., 55., 59., 60., 61., 78., 81. pontjában és a kiegészítõ ajánlás 1. és 22. pontjában lévõ javaslat elfogadását.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a jegyzõ úr által ismertetett és az elõterjesztõ által támogatott módosító javaslatokat. Korábbi bejelentésemnek megfelelõen ezek között nem szerepelnek a külön szavazásra kerülõ kiegészítõ ajánlás 2-8. és 11. pontjaiban lévõ indítványok. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés - Szili Katalin támogató szavazatával - 152 igen szavazattal, 82 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyekrõl külön szavazást kértek, vagy az elõterjesztõ nem támogatta, de a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az 1. pontban Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat címének megváltoztatását kezdeményezi. Ebben felsorolja a módosított törvények körét. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 60 igen, 185 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 7. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 2. §-ában a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról szóló törvény 5. §- ának kiegészítését kezdeményezi, miszerint az igazgatási szervezet számára kormányrendelet csak törvényi felhatalmazás alapján állapíthasson meg igazgatási feladatokat. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 39 igen, 201 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 8. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 3. §-a elhagyását indítványozza. A módosító javaslat a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról szóló törvény 6. §-a eredeti szövegének fenntartását javasolja, amely nem tartalmazza az állami felügyelet törvényességi jellegét, továbbá a felügyeletet gyakorlók között nem tünteti fel az Állami Számvevõszéket. Frakciókérésre szavazunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 17 igen, 229 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 2-tól 8-ig terjedõ pontjai, továbbá az ajánlás 16., 18., 23., 28. és 32. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 4. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 7. §-a helyébe lépõ rendelkezésekre.

Mindkét indítvány eltérõ tartalommal kívánja szabályozni az önkormányzatok létrehozására és összetételére vonatkozó szabályokat.

Elõször a bizottságok és az elõterjesztõ által is támogatott módosító javaslatokat teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2-8. pontjai szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 16., 18., 23., 28. és 32. pontjait.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 135 igen szavazattal, 104 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 11. pontjában Schwarcz Tibor és képviselõtársai az 5. § helyébe új rendelkezéseket javasolnak. Ezek a biztosítási képviselõre vonatkozó szabályokat tartalmazzák.

Ez az indítvány kizárja az ajánlás 27. pontjában Bauer Tamás és képviselõtársai javaslatát. Az õ indítványuk szerint biztosítási képviselõ - a felsoroltakon túl - nem lehet a delegáló szervezet tisztviselõje sem.

Elõször Schwarcz Tibor és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 11. pontja szerint. A javaslatot az elõterjesztõ és a bizottságok egyaránt támogatják.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 159 igen szavazattal, 83 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta.

(20.30)

A 36. pontban Juhászné Lévai Katalin és képviselõtársai visszavonták, és Csehák Judit is visszavonta a módosító javaslatot.

A 41., 72., 74., 75. pontokban Ungár Klára a törvényjavaslat 6. §-a (1) bekezdésének az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 9. §-a (1) bekezdésének s) pontja helyébe újat javasol. A törvényjavaslat 15. §-a (1) bekezdésében a törvény 23. § (4) bekezdésében lévõ rendelkezést a normaszöveg más részébe kívánja beilleszteni (Folyamatos zaj.), a hatályos törvény 23. §-át pedig egy új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ezekben a hivatali szervezet vezetõinek kinevezésével... (Közbeszólások: Halljuk! Halljuk!) Képviselõ úr, kérdezett valamit? (Sasvári Szilárd: Kire gondol, elnök úr?) Arra, tisztelt képviselõtársam, hogy a saját hangomat nem hallom. (Felzúdulás.)

Ezekben a hivatali szervezet vezetõinek kinevezésével, felmentésével kapcsolatos szabályokat módosítja, és a kormányhatáskört meghatározó rendelkezést a normaszöveg más részébe szerkeszti. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 81 igen, 153 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 43. pontban Koleszár Lajos és Garai István a törvényjavaslat 6. §- a (1) bekezdésében az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 9. §-a (1) bekezdése s) pontjának módosítását javasolja. Ebben kiemeli a közgyûlés munkáltatói jogkörébõl a fõigazgató-helyetteseket. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 43 igen, 200 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 52. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 11. §-a (3) bekezdése módosítását javasolja, és ebben a felügyelõbizottság soros elnökének megválasztásáról szóló rendelkezést kívánja elhagyni. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 25 igen, 230 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 53. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 11. §-a (5) bekezdése módosítását kezdeményezi. Lényege: a felügyelõbizottság tagját az Országgyûlés visszahívhatja, a tag visszahívását bármelyik parlamenti párt kezdeményezheti. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 25 igen, 224 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 56. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 12. §-a (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Ebben a felügyelõbizottság ellenõrzési tevékenysége kapcsán jelentkezõ tájékoztatási kötelezettségeket határozza meg. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 116 igen szavazat, 122 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 57. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 12. §-a (4) bekezdése kiegészítését kezdeményezi, amely további tájékoztatási kötelezettséget tartalmaz. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen, 171 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 62. pontban Juhászné Lévai Katalin visszavonta az indítványát.

A 64. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 11. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 15. §-a (4) bekezdése a) pontjának módosítását kezdeményezi. Ez a rendelkezés a központi hivatali szerv feladatait határozza meg. Frakciókérésre szavazunk. Elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen, 204 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 65. pontban Bánk Attila a törvényjavaslat 11. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 15. §-a (4) bekezdése c) pontja kiegészítését kezdeményezi. Az indítvány két szó zárójelbe helyezését javasolja. Frakciókérésre szavaz az Országgyûlés. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen, 211 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 73. pontban Kis Gyula a törvényjavaslat 15. §-a (1) bekezdésében az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 23. §-a (1) bekezdése módosítását indítványozza, melynek lényege: a kormány törvényességi felügyeleti jogkörében jóváhagyás helyett csak véleményezze a biztosítási önkormányzat szabályzatait, amelyet a szociális bizottság támogat, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 73 igen, 169 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A következõ pontban lévõ indítványt Csehák Judit visszavonta.

A 84. pontban Bánk Attila a törvényjavaslat 18. §-a (1) bekezdését egy "a" betûvel egészíti ki. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 101 igen, 145 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Megkérdezem a tisztelt Országgyûlést, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs. Zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor, és most jegyzõi bejelentés következik, tisztelt Országgyûlés!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap