Tóth Tihamér Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A részletes vita ezen szakaszában két olyan módosító javaslatommal szeretnék most foglalkozni, illetve két olyan módosító javaslatomat szeretném indokolni, amely a vita eddigi tárgyalása során nem kapta meg a kormány támogatását; megkísérlem most, hátha sikerül. Egyrészt azért, mert mindkét javaslat olyan, hogy teljes mértékben egyezik az elõterjesztés eredeti elképzelésével, és annak elfogadása esetén sem változtatná meg a munka törvénykönyve hatályos szövegét.

Elsõként a javaslat 4. §-ához benyújtott módosító indítványomról szeretnék szólni. Itt a kormány elõterjesztése tulajdonképpen azt célozza, hogy a szakszervezeti tisztségviselõt megilletõ felmondási védettség abban az esetben is biztosított legyen, hogyha jogutódlás történik a munkáltató személyében. Egy módosító indítvány - most nem az én módosító indítványomra, hanem a kormány elõterjesztésére gondolok - csak a hatályos szöveggel együtt kezelhetõ, és tulajdonképpen innen lehet az eredeti szándékot megállapítani. Megnéztem a jelenleg hatályos 28. § (2) bekezdését a munka törvénykönyvének, és itt tulajdonképpen egy idõmeghatározásról van szó, amely pontosan megmondja, hogy mely idõtartamig illeti meg ez a védelem a szakszervezeti tisztségviselõt.

Ha ennek a 28. §-nak a módosítás elfogadása után négy bekezdése lesz, és a négy bekezdés közül kettõ - a második is és a harmadik is - úgy kezdõdik, hogy az (1) bekezdésben meghatározott védelem, akkor úgy gondoltam, hogy itt felesleges ismétlésrõl van szó, és ugyanazt a célt, ugyanazt a hatást el lehetne érni azzal is, hogyha a jelenleg hatályos szövegbe, a 28. § (2) bekezdésébe egy mondattal beiktatnánk a jogutódlás tényét.

Amennyiben ez a módosító indítvány elnyerte volna a kormány támogatását, akkor lényegesen egyszerûbb lenne a hatályos szöveg, és nem kellene kétszer utalni az (1) bekezdésben meghatározott védelemre. Én a módosító indítványomban azt írom, a hatályos szöveg (2) bekezdéseként, hogy az (1) bekezdésben meghatározott védelem a tisztségviselõk megbízatásának idejére, illetve annak megszûnését követõ egy évre illeti meg, feltéve, ha a tisztségét legalább hat hónapon át betöltötte - egyezõen a jelenleg hatályos szöveggel -, és egy mondattal kiegészítve, hogy ez a védelem a munkáltató személyében bekövetkezõ jogutódlás esetében is megilleti a tisztségviselõt.

Sajnos nem sikerült kormánytámogatást szerezni ennek a rövidítõ és ésszerûsítõ javaslatnak - nem tudom, miért.

Egy másik módosító indítványom tulajdonképpen még ilyen nagy kárt sem okozott volna az elõterjesztésben, egyszerûen csupán azt észleltem, hogy a módosító szöveg felvezetése nem korrekt; elõször beszél arról, hogy a (6) bekezdésbõl majd (8) bekezdés lesz, utána pedig megállapítja, illetve szól arról, hogy egy új (6)-(7) bekezdéssel kívánja kiegészíteni a hatályos szöveget. Véleményem szerint úgy lett volna korrekt, úgy lett volna jobb - sõt, még jobb -, ha azt mondom, hogy a (6)-(7) bekezdéssel elõbb kiegészítem a hatályos szöveget, majd pedig a jelenlegi (6) bekezdésbõl, azt megváltoztatva fogok egy (8) bekezdést alkotni.

Ennyi lett volna némi finomítási elképzelés a két indítványban. Sajnos, egyik sem nyert támogatást, de talán még a vita további részében esetleg remény lesz rá. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap