Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Szeretnék köszönetet mondani képviselõtársunknak azért, amiért napirend elõtt megemlékezett Mikszáth Kálmán születésének 150., halálának 87. évfordulójáról, Mikszáth Kálmánéról, a magyar irodalom kiemelkedõ - és ha ennyi személyes hangvétel itt megengedhetõ: szerintem legnagyobb -

prózaírójáról, az egykori országgyûlési képviselõrõl, aki itt e padokban ült és írta utánozhatatlan karcolatait a tisztelt Ház tevékenységérõl.

A tárca nagyon fontosnak tartja azt, hogy kiemelkedõ történelmi, irodalmi évfordulókra méltó keretek között emlékezzünk. E célra hoztunk létre egy többéves programot, és egy külön alapot az ezeréves államiság rendezvénysorozatának keretében, és így ilyen egymást erõsítõ, egymáshoz kapcsolódó rendezvények 2000-ig szolgálhatják a magyarságtudat ápolását.

'97 - Mikszáth-év; Magyar Bálint mûvelõdési miniszter, az Országos Mikszáth Emlékbizottság elnöke Balassagyarmaton nyitotta meg január 16- án, azóta nem telik el hónap, hogy az ország valamely pontján, városában ne emlékeznének Mikszáth Kálmánra. Ma délelõtt koszorúzási ünnepséget tartanak Mikszáth Kálmán sírjánál; június 8-án Sepsiszentgyörgy mellett Illyefalván, ahol Mikszáth képviselõ volt, avatja fel a mûvelõdési miniszter Mikszáth szobrát. Az év végére elkészül a horpácsi Mikszáth-kúriában az állandó kiállítás.

Mikszáth Kálmán ma 87 éve halt meg. Ha szabad egy Horatiustól kölcsönzött fordulattal élne: ami benne a jobb rész, az mûveiben él tovább. Az évfordulóra több tucat Mikszáth-mû, új Mikszáth-mû megjelenésérõl tudunk. Az olvasáshoz hozzásegíti az olvasókat a könyvkiadás támogatásán túl a könyv iránti kereslet támogatása is, amelyet a tisztelt Ház különbözõ törvényekben éppen az elmúlt évben teremtett meg. Én azt gondolom, Mikszáth Kálmánra a legszebb emlékezés, az õ végakaratával összhangban is, hogyha olvassuk mûveit. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap