Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Ebben a súlyos és az egész világot érintõ problémában valóban minden gondolatunkra, ötletünkre, javaslatunkra és tettünkre szükség van ahhoz, hogy eredményt tudjunk elérni. A Magyar Demokrata Néppárt nem sokkal ezelõtt elindított egy iskolavédelmi programot. Azt javasolta az önkormányzatoknak és a polgármestereknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a rendõrséggel és szabad idejükben levõ rendõrökkel kössenek szerzõdést arra, hogy a tanítás kezdetekor és a gyermekek hazaindulásakor jelenlétükkel, egyenruhás jelenlétükkel is gyakoroljanak elriasztó hatást az iskola környékén esetleg ólálkodókra.

Ez egy konkrét javaslat, ezen el lehetne gondolkodni esetleg diszkók környékén is, hasonló jellegû megoldásokkal. Nagyon javasolnám a belügyminiszter úrnak, és mindenkinek, akinek ebben az ügyben tennivalója van, hogy sürgõsen gondolkozzanak el azon, hogyan lehet a nyári idõszak kezdetével a diszkókban nagyon komoly rendet és fegyelmet tartani. Mert valóban most az ifjúság számára a nyár folyamán különösen, de egész évben, a diszkók a legsúlyosabb veszélytényezõk.

(8.50)

Ezenkívül még valami, ami nagyon fontos: valóban a csekély mennyiség kérdése. Azt hiszem, ez ügyben nem volna szabad késlekedni. Ez ügyben sürgõsen lépni kellene, mert van megoldás arra, hogy ha a már kábítószeresek saját maguk számára nagyobb mennyiséget tartanak, akkor mégis kezelhetõk legyenek - mert ez szokott lenni az ellenérv. El lehet különíteni; meg kell találni a megfelelõ módszert, de a csekély mennyiséget igenis le kell csökkenteni, mert mindaddig mindenki számára kibúvók vannak, akik terjesztik.

Ezenkívül még valami: a legeslegfontosabb a megelõzés. A megelõzésben pedig a legfontosabb tényezõ a fiatalság lelki egészsége. Sokkal ritkábban válik kábítószer áldozatává az, aki nyugodt, kiegyensúlyozott családban (Kuncze Gábor: Errõl van szó!), jó környezetben és egységes, jó jövõképpel, jó elképzelésekkel rendelkezik. Ehhez pedig nagyon fontos a családok megerõsítése, a családpolitika. Ezért fogjuk ismét benyújtani a családpolitikai koncepciónkat.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap