Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Teljesen igaza van Pusztai Erzsébet képviselõ asszonynak, amikor a jogszabályalkotás kaotikus és kiszámíthatatlan viszonyait teszi szóvá. Azt gondolom, különösen akkor van igaza, amikor ez a gazdasági törvényhozásra vonatkozik. Egyszerûen azt kell megállapítanunk, hogy a kormány e jogszabályok beterjesztésekor nincs tekintettel a gazdaság szereplõire.

Két példát hadd említsek a korábbi idõszakból. Emlékezhetünk rá, 1994-ben a költségvetési vitában a Fidesz javasolta, hogy a feketegazdaság elleni küzdelem és a bevételek behajtása érdekében az APEH és a Vám- és Pénzügyõrség kapjon másfél milliárd forinttal nagyobb támogatást.

(9.10)

Akkor itt a kormánypárti képviselõk ezt nevetve utasították el. Azt mondták, erre nincs pénz, ez komolytalan. Emlékszem rá, éppen Bauer Tamás kifogásolta legjobban ezt az intézkedést. Két hónappal késõbb a pótköltségvetésben mit látunk viszont: a kormány a vám- és pénzügyõrségnek 3 milliárd forint plusztámogatást kívánt adni, s hát persze a kormánypárti képviselõk ezt meg is szavazták. Én tehát azt gondolom, hogy ez az út nem járható.

De mondok egy másik példát is. Hétfõn tartotta tiltakozó nagygyûlését az Iparosok, Kereskedõk és Vendéglátók Érdekképviseleti Szövetsége. Meghívták rá a miniszterelnök urat és a pénzügyminisztert is, sajnos õk nem tudtak ezen részt venni, de ott volt néhány párt képviselõje; így kaptam meg én is ezt a felhívást. Ennek a felhívásnak elsõ három pontja éppen azt kéri számon a kormánytól, hogy egyrészt szakítson a vállalkozásokat sújtó, gyakran átgondolatlan és ötletszerû jogszabály-elõkészítés és törvényalkotás gyakorlatával. Kettõ: hagyjon idõt hatásvizsgálat elkészítésére, mert ezek a jogszabályok a vállalkozókat sújtják. Végül harmadrészt azt követelik, hogy legyenek idõtállóak ezek a szabályozások, és ne kerüljön sor arra, mint amire 1995-ben, hogy szinte háromhetente került sor adó-, illeték- és vámjogszabály módosítására.

Ez a gyakorlat nem járható - az ötéves tervek idõszaka lejárt. Meg kell tanulni ennek a kormánynak is demokratikus körülmények között, egy jogállam keretei között a jogszabály-alkotással foglalkoznia.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap