Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban a kormány is úgy gondolja, hogy az Európai Szociális Chartát elõbb-utóbb ratifikálni kell. Ennek elõkészítõ munkálatai elõrehaladott stádiumban vannak. Képviselõ úr biztosan tudja, de másoknak is tudni kell, hogy a chartának szigorú ellenõrzési mechanizmusa van, amelynek során az egyes paragrafusok alapján jogi szakértõi vélemény készül arról, hogy az adott ország jogrendje megfelel-e a független szakértõi bizottság által 1961 óta kialakított esetjognak, és ha eltérések vannak, akkor egy külön bizottság értékeli, hogy ezek még elfogadható eltérések, vagy ajánlást tesznek az ország kormányának a szükséges törvénymódosításra.

Az Európai Szociális Charta zömében olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek a társadalombiztosítási rendszer, a foglalkoztatáspolitika, a rehabilitációs intézményrendszer, a gyermekek oktatása - és nem sorolom, tehát ilyen területek elemzésével foglalkozik. Ezek azok a területek, amelyek jelenleg az Országgyûlés elõtt vannak, vagy éppen az elmúlt hetekben kerültek elfogadásra, mint például a gyermekek védelmérõl szóló törvény.

Éppen ezért tárcánk célja az, hogy igen rövid idõn belül, még reményeink szerint ebben a parlamenti ciklusban elkészítjük a ratifikációt, oly módon, hogy a szociális charta esetjogi gyakorlatát is feldolgozva tudjuk bemutatni, hogy mely szakaszok tekintetében vállalható a ratifikálás az új törvényeknek megfelelõen, és mely szakaszokat nem javaslunk egyelõre ratifikálni. Tárcánk célja, hogy a ratifikációhoz olyan elõterjesztést nyújtson be az Országgyûlésnek, amelyben a képviselõk megalapozottan tudják vállalni, hogy hazánk megfelel a követelményeknek, és nemcsak vágyként tûzik ki bizonyos szociális célok elérését. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap