Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Hetek óta minden héten a napirend elõtti felszólalások egyike a kisvállalkozók ellehetetlenült helyzetérõl szól. Nagyon fontosnak tartom ebben a kérdésben a bevásárlóközpontok árnyoldalai között a környezetvédelmi szempontokat is, azonban ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy évtizedeken keresztül kialakult egy kényes egyensúly a kiskereskedelem és a belkereskedelem arányában. Ez a kényes egyensúly évtizedek óta jogszabályokon, vásárlói szokásokon és kultúrákon alapulhatott.

Ebben a kényes egyensúlyban az elmúlt idõszakban bizony nagy változást jelentett az - ahogy Selmeczi Gabriella említette -, hogy jelenleg több mint húsz ilyen nagy bevásárlóközpont épül, és nem tudjuk azoknak a bevásárlóközpontoknak a számát, ahol az engedélyezési eljárás vagy valami jogszerzés a következõ évekre vagy évtizedekre már lehetõséget biztosított bizonyos cégeknek arra, hogy ilyen hatalmas bevásárlóközpontokat építsenek.

Figyeltem az Országgyûlésben azt a vitát, ami Póda Jenõ és az államtitkár asszony, illetve Selmeczi Gabriella és az éppen aktuálisan válaszoló államtitkár között folyt. A válaszok egyértelmûen arra irányultak, hogy ez önkormányzati hatáskör. Ebbõl adódóan nyilván az alapvetõ jogszabályokat kellene megváltoztatni ahhoz, hogy az Országgyûlésnek jogszabályalkotáson keresztül legyen lehetõsége arra, hogy befolyásolja, keretek közé próbálja szorítani vagy maximálja a bevásárlóközpontok építését. Nemcsak abban látok megoldást, amit Selmeczi Gabriella elmondott, hogy az alapterületekre, hanem a bevásárlóközpontok számára vonatkozóan is bizony egyfajta korlátot kellene felállítani.

Nagyon várom államtitkár asszony válaszát, bár azt hiszem, ez fontosabb kérdés a kisvállalkozások, mint a környezetvédelem szempontjából.

Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap