Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Elég nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen képviselõ asszony a napirend utáni felszólalásában jelzett egy címet, ahol általában és generálisan a bevásárlóközpontokról beszél. Ugyanakkor az általa felvezetettekben a legfontosabb kérdéskör nem kifejezetten az a generális probléma volt, amire Dávid Ibolya képviselõtársam utalt, hanem pontosan azok a problémák, amelyek tegnap egy kérdés kapcsán felvetõdtek; illetõleg azok egyfajta folytatása.

Ebbõl a szempontból kérem önöket, értsék meg azt, hogy most erre én válaszolok, hiszen ebbõl a szempontból már rendkívül fontos érdek fûzõdik ahhoz, hogy képviselõ asszonyt megnyugtassam a tekintetben, miért én válaszoltam tegnap arra a kérdésre, amit feltett, és miért nem a belügyminiszter úr.

Képviselõ asszony ugyanis az kérte, hogy építésügyi, tehát szakmai szempontból hogyan történik, egyáltalán mi történik abban az ön által tegnap aposztrofált kérdéskörben, amiben én tájékoztattam önt arról, hogy ezt a szakmai felügyeletet a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium látja el, hiszen az építésügyi szakmai igazgatási feladatok odatartoznak.

A következõ kérdéskör: képviselõ asszonnyal én tökéletesen egyetértek abban a három problémakörben, amit generálisan a bevásárlóközpontokkal kapcsolatosan fölvetett, tehát egyrészt a közlekedés, másrészt a környezetvédelmi problémák, harmadrészt pedig a helyi magánvállalkozások, kiskereskedelem versus bevásárlóközpontok fejezet.

Azt gondolom, abban az elsõ konkrét ügyben, amit ön említett, megoldás születik, hiszen a budaörsi területtel kapcsolatosan elmondható, hogy ott egy felüljárót készítenek. Hozzátenném azt is, dokumentumok vannak arra, hogy az ottani önkormányzat kifejezetten kívánja ezt a fajta beruházást.

Ennek környezetvédelmi garanciális elemei megvannak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), hiszen környezeti hatásvizsgálat készítése szükséges, ami viszont a környezeti terheket vizsgálja, és csakis kizárólag olyan építést enged (Az elnök ismét jelzi az idõ leteltét.), ami ezt lehetõvé teszi.

Nagyon sajnálom, hogy ilyen kevés az idõm, sok kérdést kaptam, elnök úr - úgyhogy most befejezem. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap