Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy ennek az országnak, ennek a társadalomnak erkölcsi megújulásra van szüksége, és ebben a történelmi egyházak igen fontos, jelentõs szerepet játszanak. Ezért mi is örömmel üdvözöltük ezt a hírt, amely szerint aláírásra kész a megállapodás a kormány és az Apostoli Szentszék között.

Ebben a megállapodásban, amennyiben realizálódik - feltételezem, hogy a parlament ezt el fogja fogadni -, végül is a katolikus egyház helyzete fog stabilizálódni. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy itt, a parlamentben többször szóvá tettük például az egyházi oktatási intézmények, egyházi iskolák diszkriminációját az állami támogatás terén. Tudomásom szerint ebben a megállapodásban van egy olyan tétel, amely szerint ez megszûnik, tehát azonos támogatásban kell majd részesíteni ezután az egyházi oktatási, nevelési és szociális intézményeket.

Üdvözöljük az elõre megszellõztetett megállapodásnak azokat a részeit is, amelyek az egyházi ingatlan és kártalanítás kérdéseire vonatkoznak. Úgy véljük, hogy az egyházak szabad mûködésének akadálya az, ha ez a kérdés nem rendezõdik megfelelõen. Nyilván errõl itt majd parlamenti vita lesz, és ott fogjuk elmondani részletesebb véleményünket. Itt, ezen a helyen csak eddig tudunk terjeszkedni, hogy üdvözöljük a megállapodást - azzal, hogy ugyanakkor reméljük, a többi történelmi egyházzal is létre fog jönni hasonló megállapodás.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap