Áder János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Igen, elõször csak két percben kértem szót, elnök asszony, és egy kérdést szeretnék feltenni a kormány egyetlen jelen lévõ képviselõjéhez, hogy... (Dr. Hack Péter: Az ellenzék részvétele...?) Igen, Hack Péter megjegyzésére csak hadd mondjam azt, hogy egyelõre most az ellenzéki képviselõk többségben vannak a Házban; ez elég ritka pillanat ugyan, de most éppen errõl van szó - úgyhogy ennyit a részvételrõl.

A kérdésem a következõ: immáron lassan a hatodik órájába lép ez a vita, a múlt heti vitakezdést nem számítva, és az igazságügy- miniszteren kívül, aki az expozét megtartotta, a kormány képviselõje semmilyen módon sem reagált a vitában elhangzottakra. Itt nagyon sok kérdés, nagyon sok kétely elhangzott. Én magam is a hozzászólásomban jórészt ezekre helyeztem a hangsúlyt, és kértem, hogy azoknak a hatásvizsgálatoknak a bemutatására, azoknak az elemzéseknek az ismertetésére kerüljön sor itt a vitában, amelyek elmaradtak a bizottsági ülésen.

Államtitkár úr, ön tett erre egyébként ígéretet 1997. február 5-én, amikor az alkotmány- és igazságügyi bizottság igazságügyi reformot elõkészítõ albizottságának elsõ ülésén a következõket mondta arra a kérdésre, hogy ilyen hatásvizsgálatok készülnek-e: "természetesen, elvben minden benyújtott törvényjavaslathoz kellene hatástanulmány, de párhuzamosan folyik, elkészül, ezt is el fogjuk ide is hozni az albizottság elé, de nyilván a törvénycsomag benyújtásakor is." Nos, lássuk! Szeretnénk ezt látni: nem láttuk sem az albizottság elõtt, sem az alkotmányügyi bizottság elõtt, sem itt a Ház elõtt, sem az igazságügy-miniszteri expozéban. Kapjunk végre választ ezekre a kérdésekre! Kapjunk végre választ ezekre a kételyekre!

Világosan kiderült az - amit én prognosztizáltam a beszédemben -, hogy az ellenzéki képviselõk jó része nem a célokkal kíván vitatkozni, nem a diagnózissal kíván vitatkozni, hanem azt vitatja, hogy megfelelõ módon elõkészítették-e ezt a csomagot. És itt nagyon sok kérdés elhangzott! Önök is elismerik azt, hogy ez komolyabb kérdés annál, mintsem hogy így lóhalálában el lehessen dönteni ezeket a kérdéseket. Lássuk akkor! Oszlassák el a kételyeinket! Válaszolják meg ezeket a kérdéseket! Hátha ilyen értelemben egyértelmûen választ kapunk, és akkor nem kell a jövõ héten vagy az azt követõ hetekben ezekkel a kérdésekkel a továbbiakban foglakoznunk.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap