Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Solt Pál elnök úr felszólalásával kapcsolatban és azoknak a felszólalóknak a válaszát illetõen, akik hivatkoznak európai példákra ezzel a tervezett és nálunk soha nem volt országos igazságszolgáltatási tanács indokait illetõen, szeretném elõször is leszögezni, hogy általában az Európa tanácsi és más nemzetközi fórumok ajánlásait a nemzeti kormányok megvizsgálják, és ami abból hasznosítható, azokat elfogadják, ami abból számukra a jogrendszerbe nem szükséges vagy nem illeszthetõ be, nem illesztik be.

Az ezekre való hivatkozás nemcsak hogy jogforrási jelleggel nem rendelkezik - ezt nem is állította senki -, de nem szerencsés; nem szerencsés ezeket a hivatkozásokat önmaguktól és más eseményektõl elszakítani. Így például nem szerencsés a spanyol, az olasz és a görög példára úgy hivatkozni, mint hogyha ennek az adaptálásáról vagy valami ehhez hasonló törekvésrõl lenne szó, hiszen ezekben az országokban viszont az ügyészség - valamennyi országban - a kormány alá rendelten legalább azt lehetõvé teszi a kormány számára, hogy hozzáférjen az igazságszolgáltatáshoz, és ne legyen teljesen mind a két ága az igazságszolgáltatásnak ilyen autonóm, és ahogy ezt Tímár képviselõtársam mondta, "állam az államban"-szerûen megalkotva.

Még egyszer mondom: nincs olyan példa sem Európában, sem másutt, ahol az ítélkezõ hierarchia csúcsán álló ítélõbíróság vezetõje egyúttal igazgatási szervezetet is vezet, felel egy költségvetési fejezetért, irányítja az országos jogegységre irányuló törekvéseket, továbbá egy különálló egységet, a legfelsõbb bíróságot is irányítja: nincs ilyen példa a világon. Remélem, hogy önök sem gondolják ezt komolyan. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

(13.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap