Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Engedje meg miniszterelnök úr, hogy mindenekelõtt a harmadik témakörrel, tehát a zsarolással kapcsolatban fejtsem ki a Független Kisgazdapárt álláspontját.

Miniszterelnök úr megfeledkezett annak az igen fontos ténynek a közlésérõl, hogy a zsarolók személye és az õ magatartásuk nem most kerül elsõ ízben a Magyar Köztársaság Országgyûlése elé, hanem én 1992. VI. hó 15-én, a kezemben lévõ országgyûlési jegyzõkönyv másolatának tanúsága szerint ennek a személynek, akirõl miniszterelnök úr is beszélt, tehát Rónaháty Istvánnak a veszélyes magatartásáról... - aki már akkor sem volt a Kisgazdapárt tagja, hanem annak a katonai csoportnak volt az egyik vezetõje, akik megrohamozták 1992. VI. hó 11- én a Független Kisgazdapárt épületét, és el akarták foglalni, annak volt a vezetõje, aki az egyik lépcsõhajlatban állva mutogatott, hogy a különbözõ rohamozó egységek az épület mely részét foglalják el. Rónaháty István önmagát a katonai elhárítás õrnagyának, illetõleg idõnként ezredesének tüntette fel, éles lõfegyver volt nála. Akkor, amikor az ellenem indult büntetõeljárás során szükségesnek tartottam - tudniillik nem Rónaháty István és társai ellen, a támadók ellen indítottak büntetõeljárást, hanem ellenem, hogy miért merem felfedni a valóságot -, én feltártam a katonai elhárítás, feltártam a Belügyminisztérium, feltártam az Országgyûlés elõtt, feltártam az akkori miniszterelnök elõtt; követeltem, hogy tessék ezzel a bandával szemben eljárni, mert ezek a többpárti parlamenti demokráciára konkrét veszélyt jelentenek. Egyébként az adataink között voltak olyanok is, amelyek egyenesen arra utaltak, hogy már akkor Rónaháty István egy kívülálló személyt zsarolt mint az elhárítás embere.

Sajnálatos, hogy öt éven keresztül semmi nem történt, és most a miniszterelnök úr úgy említi a Kisgazdapárt megsemmisítésére törõ személyt, mintha a Kisgazdapárt tagja lenne. (Felzúdulás az MSZP soraiban. - Közbeszólások: Nem igaz! Nem ezt mondta!) Kérem, õ nem volt tagja! (Zaj.) - de azt mondta, hogy '94-ig tagja volt. Nem volt, már '92-ben sem volt tagja, '92-ben is már mint a Kisgazdapárt megsemmisítésére irányuló erõk egyik vezetõje lépett színre.

Tehát úgy gondolom, hogy meg lehetett volna akadályozni ezt a súlyos bûncselekmény-sorozatot, ha annak idején a bûnözõkkel szemben lépnek fel. De sajnálatos módon akkor a hatalom - igaz, ez akkor nem önök voltak - a Független Kisgazdapártot akarta megsemmisíteni.

Ami most már a Szentszékkel kötött megállapodásukat illeti - úgy gondolom, nagyon jelentõs dolog, ha megállapodás történik az egyház ügyében, de legyen szabad néhány aggályomat kifejeznem. Az egyik ilyen aggályunk, hogy talán bölcsebb lett volna elõször valamennyi magyar történelmi egyházzal megállapodni, mielõtt önök a Szentszékkel megállapodnak. A Magyar Köztársaság alkotmánya szerint a jelentõs kérdésekben az Országgyûlés köti meg a nemzetközi szerzõdéseket. Jó lett volna ebben az esetben az Országgyûlés pártjaival elõzetesen konzultálni. Mi úgy gondoljuk, hogy az összes egyház számára megnyugtatóbb lett volna az ilyen megoldás; noha nem ismerjük még a részletes eredményeket, reméljük, azok kielégítõek lesznek.

Ami pedig az európai uniós csatlakozási igényt és a jogalkotási elképzeléseket illeti, mi ismételten kifogásoljuk, hogy nincsen jogszabály-elõkészítés, nincsen hatásvizsgálat. Az európai uniós csatlakozást illetõen... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) - befejezem a mondatot, elnök úr - pedig nincs a gazdaság olyan szintre hozatala és ennek érdekében (Az elnök ismét jelzi az idõ leteltét.) megtett lépések, amelyek az európai uniós csatlakozásunkat mielõbb lehetõvé tennék. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap