Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A törvények betartása jogállamban egy természetes és magától értetõdõ dolog. Éppen ezért a Fidesz is, mint általában minden józan gondolkodású ember, elítéli a bûncselekmények elkövetését általában, elítéli a bûnözõket, és véleményünk szerint is ronthatja a politika légkörét, ha ez a politikába is beszivárog.

Ugyanakkor meglepetéssel hallgattam a miniszterelnök úrnak azt a megjegyzését, amit már többször hallhattunk a nyilvánosság elõtt, hogy a kormány semmiféle intézkedést arra vonatkozóan nem tett, hogy a hatóságok ügyeibe beleavatkozzon. Ezt természetesen nem tette, hiszen egy jogállamban erre nincs lehetõsége. Ha ezt tette volna, akkor a kormány is azt cselekedte volna, amit a bûnelkövetõk tettek, vagyis bûncselekményt követett volna el.

Tisztelt Országgyûlés! A Fidesz üdvözli és támogatja a Vatikán és a magyar állam közötti megegyezést. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a részletkérdések kapcsán számos tekintetben lesz még vitára alkalom, lesz még vitára mód, és lesznek olyan pontjai magának a megállapodásnak is, mind pedig az ennek alapján születõ egyház- finanszírozási törvénynek is, amelyekrõl vitákat fogunk folytatni. Itt is arról van szó, hogy a törvényeket be kell tartani. A miniszterelnök úr végül is ezt a nemzetközi megállapodás eredményének tekintette, valójában azonban az iskolák finanszírozására vonatkozóan egy alkotmánybírósági döntés kötelezte a kormányt. Tehát azt, amiben megegyezett a Szentszékkel, lényegében már az Alkotmánybíróság döntése alapján saját magának is meg kellett volna tenni.

Üdvözöljük, hogy az ellenzék azon javaslatát, amely korábban megszületett az egy százalék különválasztására, vagyis hogy az adójukat fölajánlhatják külön, ezt a javaslatot elfogadták. Nyilván ennek a részletkérdéseirõl is vitákat fogunk folytatni. Az egyházi ingatlanokról szóló törvény betartása pedig nem erény, hanem minden jogállamhoz kapcsolódó személynek és testületnek, így a kormánynak is mindenképpen kötelezettsége. Éppen ezért örülünk annak, hogy hosszú tárgyalások után a kormány nemzetközileg is hajlandó kötelezettséget vállalni arra, amit mind a Magyar Köztársaság alkotmánya, mind az Alkotmánybíróság döntése, mind pedig a magyar törvények amúgy is elõírnak. Jobban örültünk volna, ha ezt saját magától, jószántából teszi. Abban is bízunk, hogy ezzel a megegyezéssel az MSZP-SZDSZ-es kormány hajlandó lesz biztosítani a katolikus egyház, a többi történelmi egyház és felekezet megfelelõ finanszírozásának elfogadható szabályait.

A Fidesz fontosnak tartja, hogy ennek érdekében a történelmi egyházak számára is elfogadható és támogatott módon és az alkotmánynak megfelelõen változzanak a belsõ jogszabályok. Sajnáljuk, hogy a kormány elkötelezettsége e tekintetben nem lehet teljes, legalábbis politikai értelemben, hiszen a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ ellenzi ezt a megállapodást. Ez azért érdekes, mert éppen ez az a párt, amelynek kezében az egyházakat oly jelentõsen érintõ ügy, az oktatással, az oktatás ügyeivel foglalkozó tárca van.

(15.30)

A Fidesz éppen ezért fontosnak tartja, hogy alapos vita után és a többi történelmi egyház bevonásával szülessen meg a javaslat, és fogadja el az Országgyûlés.

Azzal kapcsolatban, amit a miniszterelnök úr a törvényhozási programmal összefüggésben mondott, szintén nagyon meglepõdtünk, hiszen egy meglehetõsen hosszú listát tárt elénk, amelynek a beterjesztését a közeljövõben tervezi a kormány. Ezek között olyanok is szerepelnek, amelyekrõl korábban nem esett szó, és számos olyan van, amelyet már jóval korábbra ígért ez a kormány. Attól félünk, hogy az a helyzet állhat elõ e tekintetben is, mint a nyugdíj vagy az igazságügyi csomag tekintetében, hogy a kormány hosszú idõn keresztül ígérget, a végén beterjeszt valamit és aztán az utolsó pillanatban akarja a parlamenttel letárgyaltatni.

Tudjuk, hogy az önök gondolkodásában minden egyes vitára, a különbözõ nézetek egyeztetésére fordított perc elvesztegetett és haszontalan idõnek számít, de véleményünk szerint ez a demokrácia lényege, ezért nem tartjuk elfogadhatónak, hogy statáriális eljárásban tárgyalják meg a különbözõ törvénycsomagokat, amelyeket most a kormány hirtelen, hároméves álmából felébredve a parlament elé terjeszt. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy ezeknek a kérdéseknek a megvitatására megfelelõ idõt kell szánni. Érdekes idõpont, amit a miniszterelnök úr kiválasztott, hogy éppen a rendkívüli ülésszak kezdetének küszöbén jelenti be azt, hogy választási programjában, illetve kongresszusi felajánlásában milyen törvények szerepelnek még.

A Fidesz a maga részérõl természetesen azoknál a törvényeknél, amelyek a polgárok helyzetének javítását szolgálják, a vitában el fogja mondani a véleményét, és lesznek talán olyan törvények is és lesznek ebben olyanok is, amelyeket támogatni tudunk (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), ugyanakkor azt a sietséget, amit a kormány az utóbbi idõben tanúsít, nem értjük, kizárólag választási propagandaokokkal tudjuk magyarázni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap