Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Egyrészt azért kértem szót, mert személyes megtámadtatás volt, másrészt amit Szájer József képviselõtársam mondott, abból egyetlen szó nem igaz - ami egyébként nem szokta õt zavarni. (Derültség a kormánypártok soraiban.)

Nos, a következõ történt: múlt hét kedden tájékoztattam az MSZP- tagozat tagjait arról a Földmûvelésügyi Minisztérium által kidolgozott tervezetrõl, amely egy sokszakaszos vitán, egyeztetésen ment keresztül, amely szerint társaságok, benne szövetkezetek földhöz juthatnak. Ez benne szerepel a Magyar Köztársaság kormányának programjában.

Hangsúlyoztam, hogy a tervezet kizárja, hogy külföldi magán- vagy jogi személyek termõföldhöz és védett természeti területhez jussanak. Akkor nem tudom, miért állít ilyesmit Szájer József, amit a felszólalásában megfogalmazott.

Közöltem továbbá azt is, hogy csütörtökön a kormány elsõ olvasatban megvitatja - ez meg is történt -, és azt követõen visszük erre az agráregyeztetési fórumra - a kormány nevében Nagy Frigyes miniszter úr -, ahol ha kell, további garanciákat lehet megfogalmazni, hogy valóban ne juthassanak külföldiek termõföldhöz, védett természeti területhez.

Ezt így beállítani, képviselõtársaim, hogy a kormány miket csinál vagy mennyire ki akarja szolgáltatni a magyar termõföldet a külföldieknek, vagy tudatlanság, vagy rosszindulat! Azt hiszem, inkább az utóbbiról van szó.

Tehát készek vagyunk egyeztetni, és ha szükséges - bár szerintünk a tervezet sok garanciát tartalmaz erre -, tovább erõsíteni azt a szándékot, amit az elõbb említettem, hogy külföldiek ne juthassanak termõföldhöz.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap