Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Néppárt a többi ellenzéki, felszólaló képviselõtársával együtt nem osztja a kormány azon véleményét, mely szerint a külföldiek földtulajdonszerzése teljes biztonsággal kizárható majd a javaslat szerint. Úgy gondoljuk - és csak a közgazdasági részére szeretnék a dolognak utalni -, arról van szó, hogy a föld, termõföld magyarországi ára és a nyugat-európai ár között jelentõs különbség van, amely önmagában is spekulációra adhat okot, tehát ilyen jellegû vásárlások ismertek kicsiben - ismertek lennének egyébként nagyban is.

Valójában pontosan e másikról szeretnék beszélni, a nagybani vásárlásról. A külföldieknek nincs idejük meg valószínûleg energiájuk sem arra, hogy kicsiben vásároljanak fél-, egyhektáros parcellákat. Egy gazdasági társaság, egy szövetkezet, amely helyben ismeri, kik hajlandók földet eladni, nagyon jól tudna ilyen strómanszerepet játszani, tehát felhajtóként közremûködni. Miután ezeknek a szövetkezeteknek jelen pillanatban nincsen pénzük arra, hogy saját erõbõl földet vásároljanak, valószínûleg ezt a külföldi meghitelezné; mindkét fél jól járna, a szövetkezetet szanálnák átmenetileg, és ezáltal tulajdonosváltás lenne jelentõs mértékben.

Az nem kérdés, hogy a földtulajdon fizikai valóságában mikor, hogyan, kinek a tulajdonába kerül. A lényeg az, hogy a magyar gazdáknak, mezõgazdasági vállalkozóknak nem lenne esélyük arra, hogy tõkeerõs befektetõkkel a föld használatáért versenyezzenek. Ez a fõ probléma, és ez az (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), amit gyakorlatilag jogi kérdésekkel megoldani nem lehet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap