Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden mi is felvillantjuk azt a hét évet, ami a közvetlen szomszédságunkban, Romániában lezajlott, elsõsorban azért, mert határainkon kívül ott él a legnagyobb magyar kisebbség. Emlékeztetek rá, hogy a szörnyû Ceauescu-rendszer bukása után Romániára ráköszöntött egy olyan kor, amelyben a magyarság talán még rosszabb helyzetbe került, mint a kommunista uralom idején, hiszen ez a rendszer egy posztkommunista rendszer volt. Emlékeztetek rá, hogy akkor Marosvásárhely fõterén szörnyû dolgok történtek, az újkori Európa egyik szégyenének lehet nevezni azt az eseményt, és akkor Sütõ András, a jelenkori magyar irodalom kiemelkedõ alakja megsérült, fél szeme világát el is vesztette.

Amikor ezekre a dolgokra emlékezünk, nyilván mindannyian örülünk, hogy Romániában a közelmúltban egy politikai fordulat történt, és mi ez úton is bizalmunkat fejezzük ki az új román politikai irányzat iránt, elsõsorban a magyarok helyzete miatt. Eme bizalom fejezõdött ki abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt az alapszerzõdésnél tartózkodott, mert magát a szerzõdést továbbra is rossznak tartja, de bízunk abban, hogy az új román vezetés kezében - megfelelõ értelmezéssel - jóvá válhat. Ez egy olyan fordulat volt - az alapszerzõdés tekintetében jó fordulat -, ami sajnos rossz is lehetett volna, de bízunk abban, hogy ebben már nem lesz visszakozz.

Arra is szeretnék emlékeztetni, hogy ugyanakkor Szlovákiában és Jugoszláviában nem javul a magyar kisebbség helyzete, sõt egyre romlik - persze bizalmunk abban is van (Az elnök csengõje megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), hogy az európai légkörben ezek is javulni fognak. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap