Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Néppárt megfelelõ gesztussal élt az elmúlt héten nagyjából egy idõben a most napirend elõtti felszólalás tárgyává lett gesztusnak, egy baráti kézfogásnak két szomszéd ország hivatott vezetõi között. Legyen szabad jelezni, hogy ugyanakkor, és ez természetes, legnagyobb jelentõséget a jogintézményeknek és a jogbiztosítékoknak tulajdonítunk. Van ennek történelmi oka is.

Hogy Marosvásárhelyrõl idézzek történészként, 1848. március 24-én - ha pontosan idézem - a marosvásárhelyi királyi ítélõtábla magyar és román joggyakornokai közösen üdvözölték a nagy fordulatot, amit a magyar reformellenzék márciusban kivívott. Alig egy kis idõre rá az "oszd meg és uralkodj!" elvét gyakorlók közremûködésének eredményeként a bizalmatlanság lett úrrá. Nem akarom ennek történetét idézni, csak a végfejleményeket. Az az Avram Iancu, aki a joggyakornokok közül a románok élén állt, hamarosan élére állt egy olyan fegyveres mozgalomnak, amely nem vezetett sikerre, kivéve a császári megosztó törekvéseket.

De ez az Avram Iancu keservesen tapasztalta (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), hogy milyen következményekkel jár, ha a megosztó törekvések sikert aratnak. Visszautasítja a császári (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismételten jelzi az idõkeret leteltét.) kitüntetést, és végül õ maga tépi le a császári sasos címert, jelzéséül annak, hogy a félrevezetésnek (Az elnök a csengõ megkocogtatásával újra jelzi az idõkeret leteltét.) vannak következményei. De akkor már Marosvásárhelyt a forradalom utórezgéseként székely vértanúknak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismét jelzi az idõkeret leteltét.), élükön Török János marosvásárhelyi kollégiumi tanárnak a testét himbálta az akasztófán a szél. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.)

Mit jelent mindez tanulságaiban? (Az elnök ismét csenget. - Folyamatos zaj. - Közbeszólás a bal oldalról: Semmit!) Jók a gesztusok, de legfontosabbak a jogkiterjesztõ és jogvédõ együttmûködés tényei.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki sorokban.)

(Boros László helyét a jegyzõi székben Póda Jenõ foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap