T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön által elmondott probléma nagyon sokrétû, és két percben valószínûleg nem lehet rá válaszolni, de engedje meg, hogy a mai Új Magyarországban megjelent cikkbõl egy mondatot idézzek. Dr. Szûcs Istvánt, az Antall-, majd Boross-kormány volt energetikai helyettes államtitkárát szeretném idézni: "Mint volt kormánypárti képviselõnek, energetikai szakembernek lelkiismeret-furdalásom van amiatt, hogy a távhõszolgáltatást az Antall-, majd a Boross-kormány idején országgyûlési határozattal önkormányzati hatáskörbe adtuk. Saját gondjaival, bajaival, betegségeivel, hiányaival együtt. A stafírung elmaradt, mert nem volt mibõl állni." Természetesen ez a stafírungelmaradás nem egy egyszerû probléma, azóta is halmozódó problémát jelent, hiszen a távhõszolgáltatással kapcsolatos problémákat legalább három pontban lehet összefoglalni. Egyrészt az energiaköltségeket lehet említeni elõször, másodsorban az elavult, korszerûtlen rendszerek költségeit - itt nyilván a hatékonyság kérdése merül fel -, és a harmadik a távhõszolgáltatás jogi környezetének rendezetlensége.

Természetesen a képviselõ úr által elmondott négy probléma valós, de azért a kapcsolt energiatermeléssel kapcsolatban szeretném önnek elmondani, hogy miniszteri rendelet alapján kapcsolt energiaátvételre akkor van lehetõség automatikusan, ha a termelõegység 1997. január 1- je elõtt létesült és megfelel a hálózatra adás mûszaki követelményeinek. Egyébként, mivel a kapcsolt villamos energia átvételi ára a nagykereskedelmi árhoz van kötve, ezért az áramszolgáltatónak joga van (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) és bizonyos esetekben kötelessége is ezt átvenni.

De mint említettem, két percben nem nagyon tudom az ön által fölvázolt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával ismét jelzi az idõ leteltét.) négy programpontot elemezni, ezért ettõl eltekintenék.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

(17.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap