Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Amit Csépe Béla ma már többször felvetett, ami mint aggály és mint intelem elhangzott ma, én azt gondolom, hogy Szájer képviselõtársam éppen most fogalmazta meg, amit én is mondtam volna, ezért nagyon rövid leszek.

Arról van szó, hogy nyugat-európai példákat hozni, hogy ott milyen földvásárlási lehetõség van és kik számára, Magyarországon nem igazán elfogadható, pontosan azért, mert Németországban, ahol a föld ára körülbelül 2 millió forint körül van egy hektárra vetítve, ott egy jogi személy spekulációs céllal biztosan nem fog földet vásárolni, mert a megtérülés fényévnyi távolságra van; ez ésszerûtlen vállalkozásnak vagy befektetésnek minõsülne. Ugyanez Magyarország esetében, ahol még a legfejlettebb nyugat-magyarországi megyékben is egy hektár föld 200 ezer forint körül megszerezhetõ, valóban azáltal, hogy Magyarország az Unió tagja lesz egy belátható idõn belül, a föld ezen alulértékelt volta igenis, igen komoly spekulációs veszélyt takar.

Ellenzéki képviselõtársaim erre hívták fel a figyelmet, erre van megoldás, hogy hogyan lehet ezt elkerülni pozitív módon, nem pedig ezzel a parttalan vitával. A napirend elõtti felszólalásomban ezt szeretném majd önöknek bemutatni.

Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap