Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Nem akarom szaporítani a szót, ezért az ügynek csak arról a részérõl beszélek, ami véleményünk szerint a megoldást hozhatná és megteremthetné azt a konszenzust, amit valószínûleg kormánypárti és ellenzéki pártok is egyaránt helyesnek tartanának.

Ennek az a lényege, hogy mielõtt egy ilyen módosítást a parlament elé terjesztene a kormány, ki kellene vagy ki kell dolgoznia egy olyan hosszú lejáratú földvásárlási hitelkonstrukciót, amit azoknak a fõfoglalkozású mezõgazdasági vállalkozóknak lehetne nyújtani, akik az életképes birtoknagyság eléréséig finanszíroznák a földvásárlást egy tízéves vagy ennél hosszabb kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció keretében. Megvan erre a földjelzálog-hitelintézet, a jelzálogtörvény úgyszintén, ezek az intézmények megadják annak lehetõségét, hogy akár egy nagyon rövid idõn belül egy ilyen hitelkonstrukció megkezdje vagy segítse ezt a fajta birtokkoncentrációt.

Úgy gondolom, hogy ebbõl a szövetkezeteket sem kellene kizárni, de azt a feltételt rögzíteni kellene, hogy a szövetkezet ilyen jellegû földvásárlása csak addig finanszírozható kedvezményes kamatozású hitellel, amíg szövetkezeti formában marad a vállalkozás, tehát ahol egy tag - egy szavazat van. Ebben az esetben ugyanis teljesen kizárt, hogy oda külföldi akár egy fillért is befektessen, pontosan az egy tag - egy szavazat elve miatt, tehát nincsen az a veszély, mint más gazdasági társaságnál, kft.-nél vagy részvénytársaságnál, hogy egy külföldi egy magyar szövetkezeten keresztül megfinanszírozza a földvásárlást, és ezáltal egy belátható idõn belül - mondjuk, az uniós tagság után - mindenképpen birtokon belül kerül, olcsón megszerzett földdel juthat olyan spekulációs nyereséghez, amely úgy gondolom, mindkét fél részérõl egyaránt elutasítandó.

Tehát a kormány elõször egy ilyen javaslatot tegyen le; nagyon hangsúlyozom: csak olyanok számára legyen elérhetõ ez a hitel, akik valóban mezõgazdaságból élnek, ez a fõ tevékenységük, ez a fõfoglalkozásuk. Ezt hozzá lehetne kötni bizonyos szaktudáshoz, lehetne korlátozni, hogy milyen nagyságrendû területet finanszíroz meg kedvezményesen az állam ezen hitelkonstrukció keretén belül, és ezzel esélyt adna a magyar mezõgazdasági egyéni és szövetkezeti vállalkozásoknak arra, hogy az a birtoknagyság, ami életképes mûködésükhöz szükséges, egy belátható idõn belül ilyen segítséggel létrejöjjön.

(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyûlés

alelnöke foglalja el.)

Ezt lehetne egy hároméves idõszak alatt végigfuttatni, és utána szabaddá lehetne tenni a földpiacot akár más befektetõk számára is. Feltételezem, hogy ezzel a lépéssel a föld ára jelentõsen emelkedne, és az a fajta spekulációs nyomás, ami ma mindenképpen meglenne, ha a kormány jelenlegi javaslatát elfogadná a parlament, biztos, hogy mérséklõdni fog. Egyben azt az esélyt, ami a magyar gazdáknak igenis jár vállalkozási formától függetlenül, kivéve a jogi személyiségû társaságokat, de nem az egy tag - egy szavazat alapján mûködõ szövetkezeteket, azt hiszem, ezt az esélyt a kormánynak mindenképpen biztosítania kell a magyar mezõgazdaságból élõk, a magyar vidék, a magyar falu számára.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

(17.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap