Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök asszony - gondolom, ma utoljára ebben a témában.

Mindenekelõtt rögzíteni szükséges: sajnos eljutottuk oda, drága pénzeket kell arra fordítani, hogy egy szétvert mezõgazdaságot ismételten megpróbáljunk talpra állítani. (Dr. Szabad György: Negyven év!)

A továbbiakban azt szeretném mondani, hogy Medgyasszay képviselõtársam hangvétele jól jelzi, abban egyetértés volt, hogy külföldiek bejuthassanak - nem is errõl folyik itt a vita. Úgy gondolom, egyetlenegy kérdésrõl folyik a vita: hogy akarjuk-e belföldi jogi személyeknek lehetõvé tenni a földvásárlást, avagy nem. (Rusznák Miklós: Minek nekik?)

Ezzel párhuzamosan arról is folyik a vita, hogy szükséges vagy nem szükséges a termõföldtörvény módosítása ahhoz, hogy a magyar agrárgazdaság szempontjából is fontos rendet megteremtsük. Úgy gondolom, errõl folyik itt igazából a vita, és õszintén sajnálom, hogy állandóan a külföldiek mögé bújva fogalmazzuk meg érveinket.

Tökéletesen egyetértek Raskó képviselõtársammal a tekintetben, hogy itt a viszonyokat kell normalizálni, és ezen viszonynormalizálás lehet az útja az ezen kérdésekben való objektívebb állásfoglalásnak is. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a jelenleg hatályos földszabályozás mindazokat az anomáliákat lehetõvé tette, amelyeket itt a legtöbben ki szeretnének iktatni. Éppen ezért egyértelmûen rögzítendõ, hogy a termõföldrõl szóló törvény változatlan formában való hagyása kizárólag a zavarosban halászni szándékozó, még keveset szerzett emberek, a feketegazdaság szereplõinek, és a mindezekért jogi és politikai képviseletet vallók érdekeit szolgálja. Köszönöm figyelmüket. (Egy hang a bal oldalon: Ez így van! - Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap