Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A magyar földértékelés tekintetében mérföldkõ volt az 1875. évi VII. törvény a földadóról. A törvény elõírta egy új földadókataszter felfektetését, amelynek részletes felmérésen kell alapulnia. Az adó alapját a föld tiszta hozadéka képezte, amelynek megállapítása érdekében az országot úgynevezett becslõjárásokra osztották, ahol a földrajzi, éghajlati viszonyok általában azonosak voltak. Az e területen belüli, azonos mûvelési ágú földeket egyszerû becsléssel minõsítették.

Ez az eljárás volt az elõfutára az úgynevezett aranykoronás értékelési rendnek. Az aranykoronás rendszert azonban késõbb jogosan bírálták, többen hangsúlyozták annak meghaladottságát, és új rendszer bevezetését sürgették. Hazánkban kísérletek történtek az értékelés új rendjének kialakítására. Az új értékelési rend lényege a föld ökológiai és gazdaságtudományi értékelésén alapult. A kormányzat 1 milliárd forintot fordított az új rendszer kialakítására, azonban bebizonyosodott, hogy ez a módszer nem alkalmas a föld értékének megállapítására, ezért a szakértõk egybehangzó álláspontja szerint vissza kell térni az aranykorona-értékeléshez. Megjegyezzük, hogy ez újabb 40 millió forintos költségvetési kiadást eredményez.

Mindezekre figyelemmel feltétlenül szükséges a földértékelés végleges módszerének mielõbbi kialakítása. Erre kérem az igen tisztelt Házat és támogatásukat. Köszönöm türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap