Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Ma már mindenki elismeri, hogy az agrárágazat soha nem látott mély válságban van, a magyar vidék elszegényedett, a gazdálkodóknak egyes ágazatokban évek óta nincs jövedelmük, sõt a sertés-, a baromfiágazatban már a tartalékaikat is felélték. A '80-as évekhez viszonyítva a mezõgazdasági össztermelés mintegy 40 százalékkal kevesebb. Jelenleg vidéken van a legnagyobb munkanélküliség, mintegy félmillió a teljes és részleges munkanélküliek száma.

Az agrárágazatban régóta piaci zavarok vannak, rosszul mûködik az agrárrendtartás, nem mûködik az intervenciós alap, nyitott az agrárolló, az ipari termékek árai tovább növekednek, ugyanakkor a termelõk a felvevõpiac telítettsége és a vásárlóerõ csökkenése miatt nem tudják a költségnövekedést az áraikban realizálni. A mezõgazdasági termékek felesleges, káros importja miatt - hús, tejtermékek, burgonya s a többi - a magyar termékek termelése visszaszorult, a megtermelt termékeiket pedig a gazdálkodók a termelési költségeik alatti áron, ráfizetéssel tudják csak értékesíteni. A válságprogram kidolgozása sürgõs feladat, halogatása az egyes ágazatok teljes ellehetetlenülését, a gazdálkodók tönkremenetelét és a rendelkezésre fordítandó költségek sokszorosára való növekedését fogja eredményezni.

(18. 20)

Kérem ezért, hogy az agrárágazatban kialakult válsághelyzet megoldásáról elõterjesztett országgyûlési határozati javaslatomat fogadják el, azt támogassák megvalósulni. Köszönöm türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap