Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A hazánk területének jelentõs részén lehullott csapadék a nyári vegetációs periódusban kevesebb, mint az elpárolgott víztömeg; ezért szükséges az agrártechnológiát az öntözéssel kiegészíteni, amely szervesen épül be a növénytermesztés folyamatába. Maga a növénytermesztés a magyar gazdaság stratégiai ágazata, a mezõgazdaság meghatározó szakterülete.

Mindezekért nem érdektelen, hogy az agrártermelõk miként vannak ellátva az öntözés gépeivel, továbbá milyen hitelfeltételek és támogatások mellett tudják megvásárolni ezeket a gépeket, valamint azok alkatrészeit. Továbbá nem lényegtelen kérdés az sem, hogy az állami és társulati vízfolyásokból milyen díjtételek mellett emelhetik ki az öntözõvizet. Ugyancsak fontos kérdés az, hogy milyen a természetes vizeink szennyezettsége, az öntözõcsatornák, öntözõmûvek, továbbá a gátrendszerek mûszaki állapota, hiszen ez is befolyásolja azoknak az öntözés, illetve a növénytermesztés szempontjából történõ felhasználhatóságát.

Ezért terjesztettem elõ azt az országgyûlési határozati javaslatot, amelynek rendelkezõ része akként hangzik, hogy az Országgyûlés kötelezi a kormányt, hogy e határozat elfogadását követõ 60 napon belül számoljon be az öntözés helyzetérõl, és adjon tájékoztatást a megtett intézkedéseirõl.

Miután alapvetõ fontosságú kérdésrõl van szó, kérem az igen tisztelt Ház támogatását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap