Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Két kérdésben szeretnék röviden reflektálni, hogy a félreértéseket el lehessen kerülni. Bár majdnem minden kérdés, amely itt ma elhangzott - olyan értelemben, mint ahogy Orosz István képviselõ úr egy kérdésben a dolog mélyére ásott, és megtalálta a módosítás értelmét, lényegét -, kezelhetõ az én ismereteim szerint, mégis kiemelnék ebbõl kettõt.

Az egyik: Tóth Tihamér megkérdezte, hogy lehet-e, kell-e másképp szabályozni a munka törvénykönyvében, mint a közalkalmazotti törvényben például a pótszabadságok kérdését. Kérdésével arra világított rá, ami a két törvény közötti jogállásban éppen a lényeget mutatja, hogy más élethelyzetben lévõ emberekre vonatkozóan más szabályozást teremtenek ezek a törvények. Ezért van többek között az is, hogy a korábbi foglalkoztatási törvényben rögzített bizonyos megoldásokat ma másképp kell szabályozni a köztisztviselõi, a közalkalmazotti és a munka törvénykönyve által érintett körben. Hiszen az élethelyzetükbõl adódóan éppen arról szólnak ezek a törvények, hogy más biztonságot, más védettséget adjunk nekik, mert egyébként a versenypiacon ezt pénzügyileg - mondjuk, a munka törvénykönyve hatálya alá tartozók esetében - bõven pótolja a keresetek különbsége.

Azt gondolom még, hogy ami vita itt elhangzott az egységes közszolgálati szabályozással kapcsolatban, ez egy indokolt vita. Az egységes közszolgálatiság szabályozásának kérdése a két köztisztviselõi, illetve közalkalmazotti törvény megalkotása óta napirenden van. A személyes álláspontom az, hogy indokolt az egységes közszolgálati szabályozás koncepcióját letenni az asztalra, és a lehetõ legrövidebb idõn belül az érintett szakmai szervezetekkel ezt a vitát lefolytatni.

Én tisztelettel jelzem képviselõtársaimnak, hogy júniusban az érdekegyeztetésben részt vevõk számára az erre vonatkozó koncepciót a tárca át fogja nyújtani. Ilyen értelemben a közös szakmai kidolgozó munka elkezdõdhet, ami nyilvánvalóan nem egy-két hónapot, hanem hónapokat vehet igénybe, ugyanakkor lehetõvé teszi, hogy a kodifikáció útján is a késõbbiekben elõrelépjünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap