Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! Képviselõ úrtól egy elég hosszú elõadást hallottunk az elõterjesztésrõl. Szeretném megnyugtatni a képviselõ urat - s magam is megnyugszom attól a tudattól -, hogy az a több mint 50 civil szervezet, az Országos Környezetvédelmi Tanács és mindazok a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek, akik a programot megelõzõ vitában ezt a programot véleményezték és látták, nem ilyen sötéten látják ezt a helyzetet.

Szeretném azt is elmondani, hogy ez a program egy hat évre szóló célállapotot fest elénk, s ehhez képest kell évenként elkészíteni azt az intézkedési tervet - ha képviselõ úr figyelmesen elolvasta, ez benne volt -, ami tartalmazza az évenkénti ütemezését a ténykedésünknek, illetõleg a kormány tevékenységének, amit a környezetvédelem területén kifejt. Tehát ebben kell keresni mindazt, amit képviselõ úr az ellenõrzésben, a feladatok, a határidõk meghatározásában keres.

Hozzátenném azt is, hogy az önkormányzatoknak - hiszen Balsay képviselõ úr utalt rá - szintén vannak környezetvédelmi feladatai. Azt is elmondanám, hogy azokat a kérdésköröket, amelyeket ma a képviselõ urak számon kérnek ettõl a programtól, az elsõ cövekként kicövekeltük akkor, amikor a környezetvédelmi törvényt megalkottuk. Ugyanis a programkészítés kötelmét éppen ez a parlament írta elõ a kormány számára akkor, amikor a környezetvédelmi törvényt megalkotta.

A program természetesen egy átfogó célállapotot tekint, ami tartalmazza a kilenc függelékében azokat a kérdésköröket, amelyekre csak példaszerûen utalnék a képviselõ úrnak, azt a prioritáslistát, ami az állami felelõsség körébe tartozó szennyezések ártalmatlanítására vonatkozik; vagy sorolhatnám mindazokat a kérdésköröket, amelyek átfogóan tartalmaznak egy ívet, amelyet 2002-ig szeretnénk elérni azért, hogy azt az ideális állapotot elérjük, amit képviselõ úr is elmondott.

Örülök annak, hogy képviselõ úr arról beszél, hogy azt kellett volna tartalmaznia, milyen szempontok szerint kell történjen az állapotfelmérés, azt, hogy hiányzik a civil szervezetek véleménye; ugyanis ez mind benne van. Ha még mindig ott tartanánk, hogy az állapot felmérését kezdjük el elemezni - hogy majd hogyan történjen -, akkor ebben az életben Magyarországon igazi környezetvédelem nem lesz!

Úgyhogy kérem, ezzel együtt a rövid programot, a megvalósítás általános tervét - amelyet a vastag zöld, önök rendelkezésére bocsátott háttéranyag tartalmaz - minél elõbb fogadják el, hogy az évi intézkedési tervet hozzá tudjuk rendelni. Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap