Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Örültem ennek a felszólalásnak, és annak még inkább örülök, hogy ez egy kormánypárti képviselõ elõadásában hangzott el az Országgyûlésben. De az örömöm akkor lenne teljes, ha ezek a hangok a kormányülésen bizony megjelennének azokban a határozatokban és azokban a döntésekben, amelyekben az utóbbi idõkben sajnos nagyon rossz gyakorlat alakult ki.

Képviselõ úr hivatkozott a Legfõbb Ügyészségnek arra az állásfoglalására, miszerint a Népszabadságban megjelent, egyébként államtitoknak minõsített anyag nem államtitok - én ennek a hírnek nagyon örülök. Csak éppen mi, képviselõk abban a bizottságban a mai napig nem ismerhettük meg annak az ülésnek a jegyzõkönyvét, továbbra is arra hivatkozással, hogy az államtitok, és ezért a képviselõk elõl el kellett dugni. De hadd hivatkozzam arra a privatizációs eljárásra, amiben szintén az adatvédelmi biztos már több állásfoglalást és ajánlást is közzétett, miszerint nagyon rossz a kormány gyakorlata abban, hogy a szerzõdéseket címétõl a dátumáig szolgálati vagy üzleti titokká minõsítik. Hiszen pontosan az információ szabadsága és a közérdekû adatok védelme igényelné azt, hogy nagyon el kell választani egy-egy szerzõdéses eljárásban, hogy mi minõsül üzleti titoknak, és mi az, amit nyilvánosságra lehet hozni. Az adatvédelmi biztos ajánlása úgy fejezõdik be ebben a körben, hogy az üzleti titokhoz való jog korlátozása csak olyan mértékig indokolt, amely a privatizáció ellenõrizhetõségét szolgálja.

Ez a mi bajunk, az ellenzék baja három év óta, hogy ezt nem tudjuk a kormánynál elérni, hogy az az átláthatóság, amely a közpénzek felhasználásához fûzõdik, megköveteli azt, hogy ezeket az adatokat hozzák nyilvánosságra. Én még két héttel ezelõtt is kaptam az ÁPV Rt.- ben olyan választ, hogy ezt képviselõ asszonnyal nem ismertethetjük, mert ez üzleti titok részét képezi. És volt nekem egy ettõl szomorúbb történetem (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) az Ipari Minisztériummal, ahol a mai napig nem kaptam a miniszter úrtól választ közpénzek felhasználására a Jumbo Touristickal kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy üzleti titok fedi a közpénz felhasználását.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki frakciók soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap