T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban engedje meg, hogy megköszönjem, hogy elfogadja az én válaszomat is miniszter úr távollétében. Mi, a minisztériumunk, köszönjük az ön által feltett kérdést, mert így módunk van arra válaszolni, hogy a fogyasztóvédelem nemcsak mûködik Magyarországon, hanem esetleg egy kicsit jobban is mûködik évenként.

Természetesen a képviselõ úr által feszegetett kérdésre több oldalú választ lehet adni, hiszen a fogyasztóvédelemrõl ma Magyarországon közvetlenül vagy közvetve is nagyon sok jogszabály rendelkezik, de engedje meg, hogy csak kettõt idézzek az utóbbiak közül: a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló '96. évi LVII. törvényt, mely tiltja a gazdasági versenyben a fogyasztók megtévesztését; valamint az üzletek mûködésérõl és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeirõl szóló 4/1997. számú kormányrendeletet, melynek alapján a jegyzõ az üzletet ideiglenesen bezárhatja, ha az üzletben a kereskedelmi tevékenységet nem megfelelõen folytatják. Természetesen a képviselõ úr által feltett kérdésre, ami a Mol Rt.-t illeti, ez a két törvény csak közvetve ad választ, hiszen ön az 5 millió forint átutalását nehezményezi a Mol Rt. részérõl.

Mindazonáltal el kell mondanom, hogy a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség megfelelõ minõségi szabványok betartása mellett fogadja el a Mol Rt. vizsgálatait, és természetesen szúrópróbaszerû ellenõrzéseket végez a kutaknál. Hiszen a Fogyasztóvédelmi Felügyelõség 1996-ban egy átfogó, országos vizsgálatot végzett a benzinkutaknál is, amelynek a jelentéseit képviselõ úrnak természetesen át tudjuk adni, ha errõl óhajt képviselõ úr további felvilágosítást.

A második körben szeretnék majd továbbiakat mondani. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap