Farkas Imre Tartalom Elõzõ Következõ

FARKAS IMRE (MSZP): Tisztelt Miniszter Asszony! Én úgy érzem, hogy ön néhány tévedéstõl eltérõen reális képet vázolt fel, és nem is vitatta talán felvetéseim jogosságát.

Én sajnos nem tudok az ön válaszával kapcsolatban ilyen nagyvonalú lenni. Ön a tõkehitel megítéléséhez újabb vizsgálatokat és tárgyalásokat helyezett kilátásba, és azt mondta, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén képzelhetõ el ennek aláírása, illetve teljesítése június 30-ig. Ezt a választ még fél éve el tudtam volna fogadni, de ma már nem, mert sok ilyen ígéretet hallottam.

Mi most a helyzet? Az ÁPV Rt. másfél évig gondolkozhatott volna azon, hogy ezt a szerzõdést aláírja-e vagy sem, vagy milyen kereteket határozzon meg. A szerzõdés alá van írva. Most felvetni azt, hogy aggályos a benne foglalt rész, azt hiszem, nem szerencsés. Mi lenne, ha minden szerzõdéshez így állnának hozzá?

A másik: az ÁPV Rt. a szerzõdéssel az elmúlt két hónapban meglehetõsen keveset foglalkozott, újabb tervet kreált, ez azonban kiforratlan, és veszélyezteti az eredeti szerzõdés teljesítését. Amennyiben ugyanis a feltételek nem teljesülnek, akkor a Phare június 30-tól kezdõdõen az összeget visszautalja Brüsszelbe, és erre már nem lehet majd visszatérni.

Egyébként is a hitel-részvény cserénél a hitelek le fognak járni június 30-án. Ezért azt hiszem, hogy itt már nincs lehetõség arra, hogy ezen újra elrévedjenek, hogy lehet-e teljesíteni.

Azt is nagyon szeretném, ha visszatérnénk a kormányprogramhoz, mert a kormányprogram elõírja, hogy a kormány áttekinti a nagyvállalatok helyzetét (Az elnök a csengõt megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.), és mindazon társaságoknál, ahol a támogatás kisebb lehet, mint amennyi a felszámolás vesztesége, nem támogatja a felszámolást, és mindent megtesz a cégek megmentése érdekében. (Az elnök ismét jelzi az idõ leteltét.) Ezért a választ nem fogadom el, és kérem képviselõtársaimat, hogy õk se fogadják el. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap