Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Talán annyi idõre sem lesz szükségem. Pusztai Erzsébet képviselõ asszony említette az 1991-es országgyûlési határozatot, amelynek a készítésérõl - hozzá hasonlóan - nekem is nagyon jó emlékeim vannak. Én úgy emlékszem - bár az emlékezet csalóka -, hogy "C" változatban szerepelt a Pénzügyminisztérium javaslata, amely tisztán tõkefedezeti rendszer volt. Méghozzá fix összegû minimális befizetéssel indult volna, nem bérhez kötõdõ ellátásokkal. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ezt mondtam én is!) Igen, ezt mondta a képviselõ asszony.

De a bizottságban nem arról volt vita, pontosabban mi - vagy én legalábbis - akkor is úgy véleledtünk, mint ami jelenleg is az álláspontom, hogy a mai felosztó-kirovó rendszer átváltását egy tisztán tõkefedezeti rendszerre nem támogattam akkor sem, és most sem támogatnám. Sõt meg kell mondanom, ha nagyobb járulékfizetéssel, nagyobb aránnyal indult volna a tõkefedezeti rendszer, mint ahogy a kormányjavaslatban szerepel, akkor is meggondoltam volna, hogy milyen álláspontot foglalok el.

Tehát amikor vitatkoztunk, nem csupán az volt az alternatíva, hogy vegyes rendszer vagy önkéntes kiegészítõ pénztár, hanem az, hogy önkéntes kiegészítõ pénztár és felosztó-kirovó rendszer, vagy tisztán tõkefedezeti rendszer. Én így emlékszem erre a történetre. (Dr. Pusztai Erzsébet: A "C" változatot elutasítottuk.) A "C" változatot mindenki elutasította. Ha most lenne egy ilyen "C" változat, azt valószínûleg senki nem terjesztette volna elõ.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap