Bánk Attila Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, szintén Debrecen természetesen (Derültség.), és csak azzal szeretném folytatni, amivel Orosz István képviselõtársam befejezte. Természetes, hogy van egy ilyen kötelezettsége a képviselõnek is, amit egyébként Csákabonyi Balázs elõadásában igen plasztikusan hallhattunk.

Viszont az államtitkár úrnak mondom: úgy fejezte ki magát - ha pontosan akarom idézni -, hogy talán nem hiszi itt senki a Házban, hogy bizonyos lobbyérdekek miatt került elõtérbe Pécs és Szeged. Én azt hiszem, hogy igen - én nem tudom, de azt hiszem, hogy igen -, és egyébként az elõzõ hozzászóláshoz kapcsolódva ebben igazában túl rosszat nem látok akkor - és akkor Orosz képviselõ úrhoz csatlakoznék -, hogyha ezek a lobbyérdekek bizonyos egyéb törvényszerûségeket és objektivitásokat nem tolnának félre vagy nem helyeznének egy picit háttérbe.

Csatlakozva az elõzõ képviselõtársam felszólalásához: Debrecen történelmi helyét, az ország településszerkezetében elfoglalt helyét, azt hiszem, nem kell külön ecsetelnem. Tehát az, hogy Debrecen és ezzel együtt Gyõr kimarad az elsõ körbõl, ugyan felveti azt a problémát, amit már a vezérszónoklatunkban is elmondtunk és többször utaltunk rá, hogy egy bizonyos eltolódás lesz magában az igazságszolgáltatásban is, hiszen Budapesthez tíz megye fog tartozni, és mi lesz utána, ezt követõen az ottani táblabírákkal; én tehát azt gondolom, hogy ha a táblabíróságot bevezetjük, ezt az öt helyen egyszerre kell bevezetni.

Nem feltétlenül fontos ragaszkodni az 1999-es bevezetéshez, én el tudom képzelni azt, hogy egy hosszabb idõintervallumban, mondjuk, 2000- ben egyszerre bevezetni mind az öt helyen a táblabíróságot, már csak azért is, mert egyrészt addigra fel lehet készülni úgy anyagilag - nyilvánvalóan ennek ilyen kihatása is lesz -, mint személyi feltételekben, valamint az oktatásban is megjelenhet az egyetemi képzésben (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) - befejezem alelnök asszony - a táblabíráskodás gondolata.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap