Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Két percben egyetlenegy momentumra szeretnék csak reagálni abból, amit Brúszel képviselõ úr elmondott. Ráadásul valószínûleg nincs érdemi különbség kettõnk nézete között, azért szeretném csak tisztázni, mert sajátos formában hangzott el. Gondolom, hogy képviselõ úr nem úgy gondolta.

Ha sikerült jól feljegyeznem, akkor képviselõ úr azt mondta, hogy az igazságszolgáltatási tanács felállítására nem azért van szükség, mintha a mai helyzet különösképpen alkotmányellenes lenne. Gondolom, egyetértünk abban mindannyian, hogy a mai helyzet nem alkotmányellenes, de ezt a félreérthetõ megfogalmazás miatt a nézõk, a hallgatók és a jegyzõkönyv számára is mindenképpen tisztázni kell.

A bíróságok szervezetérõl szóló törvényt az igazságügy-miniszter igazgatási jogai vonatkozásában több ízben is vizsgálta már az Alkotmánybíróság és minden egyes esetben alkotmányosnak tartotta. Nemcsak a mai helyzetet egyébként, hanem az ezt a helyzetet eggyel megelõzõ helyzetet is, amikor a mainál valamelyest több jogosítványa volt az igazságügy-miniszternek; nem alkotmányellenes a helyzet, nem is volt az a kilencvenes évek elején sem. Ezt mindenképpen szükséges leszögezni.

Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

(10.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap