Áder János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Természetesen nekem sem lesz elegendõ a két perc, hogy mind a két felvetésre reagáljak, úgyhogy legfeljebb majd újra szót kérek. Most csak a bértáblákról: én elismertem azt, hogy a kezdõ bírói fizetések emelkednek. Azt említettem, hogy ezek emelkednek a legkisebb mértékben. Tehát ha összehasonlítjuk az összes többi fizetéssel, ami ebben a bértáblázatban van, akkor azt látjuk, hogy egy kezdõ bíró, egy 0-4 éves gyakorlattal rendelkezõ bíró fizetése 27 százalékkal fog emelkedni úgy, hogy egyébként a 13 százalékos fizetésemelés egyébként is garantált lenne. Magyarul ez mit jelent? Azt jelenti, hogy a mostani közel 130, egyébként 126 ezer forintos fizetés 142-re mindenképpen emelkedne, mindenféle reform nélkül is, mert 13 százalékos bérfejlesztést mindenképpen végre kellene hajtani. Ehhez képest nettó 9 ezer forinttal lesz több egy helyi bíró fizetése, mint egyébként az egész reformcsomag nélkül. Ezt mindenképpen érdemes kalkulálni. Ez az egyik eleme.

Hogy ez elegendõ lesz-e - mert itt igazából nem a bruttó, hanem a nettó összegekrõl érdemes beszélni - egy körülbelül 80-90 ezer nettó fizetés arra, hogy a bírói pályán tartson helyi bírákat, valamint az az elõmeneteli rendszer, hogy a helyi bíróságokon a bírói fluktuációt megállítja-e, ezt én ma nem tudom megítélni. Én csak az aggályaimat fogalmaztam meg ezzel a dologgal kapcsolatban.

Ugyanígy, mint ahogy legutóbb - a múlt heti felszólalásomban - arra is utaltam, hogy a bírói fogalmazóknál és titkároknál is nagyon üdvös az a béremelés, amire sor kerül, csak nem biztos, hogy elégséges. Mert ma egy kezdõ fogalmazó nettó bére körülbelül 20-22 vagy 25 ezer forint. Egy kezdõ titkár fizetése nettó 30-35 ezer forint. Ez kevés, ez nem tartja pályán az embereket, nem ösztönzi õket arra, hogy odamenjenek, nem ösztönzi õket arra, hogy bíróvá váljanak. Arra ösztönzi õket, hogy meghosszabbítsák a tanulmányi idejüket, és egyébként azokon a bíróságokon helyezkedjenek el, ahol megfelelõ szakmai képzést tudnak kapni, ahonnan utána tovább tudnak lépni majd akár ügyvivõ, akár egyéb, a gazdasági életben használható jogi pályákra.

Ilyen értelemben azt mondom, még egyszer, nem gyõzöm hangsúlyozni, stabil bírói kar, a helyi bírák stabilitása, megfelelõ kisegítõ személyzet nélkül semmiféle reform nem lesz eredményes, ezért kell ennek a feltételeit elsõ helyen biztosítani. Ha ez nincs, akkor bármilyen reformban, bármilyen eljárási kérdésekben gondolkodunk, bármilyen megoldásokat veszünk elõ, biztos, hogy nem lesz eredményes.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap