Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, amirõl most beszélünk. Az a statisztikai adat, amire már többen hivatkoztunk a vitában, hogy ma a helyi bíróságokon ítélkezõ bírák közel 60 százaléka öt évnél rövidebb gyakorlattal rendelkezik, annak a ténynek köszönhetõ, hogy nagyon sok fiatal pályakezdõ elmegy bíróságra fogalmazónak, leteszi a szakvizsgát, két-három, négy évig dolgozik bíróként, és utána jelentõsen magasabb jövedelmért elmegy a piaci szférába dolgozni. Nem a kezdõ bírói fizetések alacsony mivolta az, ami a stabilitás hiányát okozza, hanem az elõrelépés kicsi volta, tehát az, hogy tízéves bírói gyakorlat után viszonylag kicsit növekszik a jövedelem a kezdõ bíróhoz képest.

Ez az elõterjesztés, amit most a kormány benyújtott, megoldja ezt a problémát, hiszen növeli az elõmenetelt azzal, hogy négy évrõl három évre csökkenti, tehát tíz év alatt már két nagyobb fokú elõrelépés, pontosabban a jelenlegi kettõvel szemben három elõrelépés történik tíz éves távlaton, és az egyes elõrelépések is nagyobbak lesznek. Tehát ilyen értelemben, hosszú távú karrierben ez a bértáblázat többet ígér, mint a jelenlegi.

A másik felvetés, hogy Áder János azt mondja, elegendõ lesz-e ez a megtartásra. Azt gondolom, helyes, hogy ez kérdésként fogalmazódik meg, de benne van a megoldás a javaslatban, az, hogy évente az Országgyûlés a költségvetéssel együtt eldönti, hogy elég-e vagy sem. Évente el kell dönteni. Ha úgy látja az Országgyûlés, hogy kedvezõtlen folyamatok indulhatnak meg, akkor évente korrigálhatja az alapösszeget, és ezzel meg tudja õrizni, és ettõl kezdve minden évben az Országgyûlés kezében van a pályamegtartó erõnek az eldöntése a költségvetés keretében.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap