Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Egy, illetve két korábbi hozzászólásra szeretnék reagálni. Rubovszky képviselõ úr és Kutrucz képviselõ asszony említette a bírák és az ügyészek javadalmazása közötti különbséget. Elnézést, hogy csak most kérek szót, de bekérettem a jelenlegi szabályokat, mert azok nem voltak elõttem, és nem akartam fejbõl válaszolni.

Ezek a bekért szabályok megerõsítettek abban, hogy a jelenlegi szabályozást veszi át a javaslat. Rubovszky képviselõ úr konkrét példákat hozott fel, például a csoportvezetõ ügyész és a csoportvezetõ bíró közötti különbséget - jelenleg is van különbség, éppen azért, mert eddig is úgy gondolta a törvényhozó, hogy a beosztás között is különbség van. Tehát jelenleg is a csoportvezetõ-helyettes bíróénak felel meg a csoportvezetõ ügyész javadalmazása, illetve pótléka. A legfõbb ügyész és a Legfelsõbb Bíróság elnöke közötti különbséget, úgy gondolom, a közjogi jogállásuk közötti különbség is indokolja. A bíróság önálló hatalmi ág, nem véletlen, hogy a Legfelsõbb Bíróság elnökét kétharmaddal választja meg az Országgyûlés, míg a legfõbb ügyészt nem; és hozzá szeretném tenni: jelenleg is van különbség, sõt nagyobb különbség van a javadalmazásuk között.

Egy törvényjavaslat vitájánál persze nem fontos, hogy mindenki elõtt ott legyen a jelenlegi szabályozás, de ha valaki a jelenlegit nem ismeri, ez talán nem ad indokot arra, hogy a kormány szavahihetõségét megkérdõjelezze - nem Rubovszky úrra gondoltam.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap