Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Balsai Képviselõ Úr! Én nyilván nem azt mondtam, hogy csupán azért kell magasabban megállapítani a Legfelsõbb Bíróság elnökének a javadalmazását, merthogy kétharmaddal választja meg õt a parlament; hozzátettem a bíróságnak az önálló hatalmi ág jellegét is, s most még hozzátehetem azt is, hogy ráadásul az országos igazságszolgáltatási tanács elnöke is lesz, tehát pluszfelelõsséggel járó feladata is lesz.

Az országos igazságszolgáltatási tanács elnevezésével kapcsolatban, képviselõ úr, a jelenlegi alkotmány és az általunk tervezett módosítás is azt mondja ki - teljesen pontosan -, hogy az igazságszolgáltatást a Magyar Köztársaságban bíróságok végzik, illetve aztán ennek felsorolásával, hogy ki mindenki vesz részt ebben.

Ismét szóba került a bírák és az ügyészek pótléka közötti különbség. Arra vállalt kötelezettséget a kormány, hogy az ügyészek és a bírák fizetését azonos módon határozza meg. Ezt meg is teszi a javaslat. A vezetõi pótlékoknál természetesen lehet azon vitatkozni, hogy a különbözõ szinteken a különbözõ vezetõi beosztások minek felelnek meg. Természetesen volt vita az elõkészítés során a bíróságok és az ügyészségek képviselõi között is, hiszen például nehéz megmondani azt, hogy a bírósági kollégiumvezetõnek ki felel meg az ügyészségen. Mi úgy gondoljuk, hogy közelebb áll az elnökhelyetteshez ez a feladat, mint a fõügyészségi osztályvezetõhöz.

Végül: mind a bíróságok, mind az ügyészségek képviselõi elfogadták azt a javaslatot, amit végül aztán a kormány is elfogadott.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap