Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én csak egy félreértésre szeretnék ismét reagálni: az MDF szónoka múlt héten is azt a fordulatot használta - az alkalommal Sepsey Tamás -, hogy a Legfelsõbb Bíróságon mintegy felére csökken a létszám, és ezek a bírók csak az úgynevezett jogegységi döntésekkel fognak foglalkozni.

Minden törvény, amit ismerünk, arról szól, hogy a Legfelsõbb Bíróság feladatai közül megmarad a harmadfokú felülvizsgálati feladat, illetve megteremtõdik, tehát a Legfelsõbb Bíróság bírái nemcsak a jogegységi döntéssel fognak foglalkozni, hanem mindazokban az ügyekben, amelyekben a megyei bíróságon indul elsõfokon az eljárás, a harmadfokú fórum a Legfelsõbb Bíróság marad.

Megmarad mind a polgári perrendtartás, mind a büntetõeljárási törvény tervezete szerint a felülvizsgálati kérelem lehetõsége, aminek az elbírálása bizonyos értelemben szûkített jelleggel, de ennek az elbírálása változatlanul a Legfelsõbb Bíróság feladata lesz. Tehát nem igaz az az állítás, hogy minden feladat megszûnik, és csak a semmisségi határozat marad a Legfelsõbb Bíróságra, és hogyan fog negyven vagy ötven bíró semmisségi határozatot hozni - egy csomó feladata megmarad a Legfelsõbb Bíróságnak. És nem igaz az a beállítás sem, hogy ez a reform vagy a reformnak ez a része pusztán a Legfelsõbb Bíróság tehermentesítését eredményezné.

Még egy elemre szeretnék utalni: a cégbíróságoknál felhalmozódott 60 ezres ügyhátralékkal kapcsolatban különbözõ vizsgálatok történtek. Az egyik vizsgálat azt bizonyította, hogy ebbõl a 60 ezer ügybõl 20 ezer körül van azoknak az ügyeknek a száma, amelyeknél egy technikai hiba történt: a bíró a jogerõsítõ záradékot elmulasztotta az iratra feljegyezni. 20 ezerrel tehát nagyon rövid idõ alatt lehet csökkenteni; de ez nem ennek a reformnak a problémája, mert a cégbíróság egészen másfajta ügy, és a cégbíróságok közül ma Magyarországon három bíróság van, ahol a cégbírósági eljárás problémát okoz (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), de az ehhez a reformhoz nem kapcsolható. Ennek a 60 ezer ügynek és nagyon sok polgárt bosszantó ügynek az idehozatala (Az elnök a csengõ újbóli megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) szerintem nem a vita korrekt kereteit segíti.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap